fbpx
Україна та Канада розпочали будівництво космодрому для ракети-носія «Циклон-4М»

Україна та Канада розпочали будівництво космодрому для ракети-носія «Циклон-4М»

Канада КБ «Південне» Космос Співпраця Україна Циклон-4

Україна і Канада розпочинають будівництво нового космодрому в канадській провінції Нова Шотландія для української ракети-носія «Циклон-4М».

Про це інформує Мілітарний.

Голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай на своїй сторінці у Facebook повідомив, що презентація проєкту та урочиста церемонія відбулися у канадському місті Галіфаксі 19 листопада 2021 року.

Окрім представників українського Державного космічного агентства України, у ній з канадського боку взяли участь: міністр інновацій, науки та промисловості Канади Франсуа-Філліп Шампань, президентка Канадського космічного агентства Ліса Кемпбелл, міністра економічного розвитку провінції Нова Шотландія Сьюзан Коркум-Грік.

Візуалізація пускового майданчика. Ілюстрація на тему “Циклон-4”

Передбачається створення в Канаді, на атлантичному узбережжі провінції Нова Шотландія комерційного космодрому для ракети-носія «Циклон-4М» розробки та виробництва українських ДП «КБ «Південне» та ДП ВО «Південний машинобудівний завод».

Проєкт реалізовуватиме канадська компанія Maritime Launch Services Ltd (MLS).

Командному центру майбутнього Космічного пускового майданчика буде присвоєно ім’я Олександра Дегтярьова – колишнього керівника ДП «КБ «Південне», – зазначив у своїй публікації Володимир Тафтай.

20 листопада, українська делегація на чолі з Секретарем Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олексієм Даніловим, яка бере участь у роботі міжнародного безпекового форуму Halifax International Security Forum у Канаді, ознайомилася з проєктом.

Представники Maritime Launch під час огляду майданчика на гелікоптері продемонстрували делегації місце спорудження командного пункту та платформи для запуску ракет, – повідомили у РНБО.

Циклон-4М

Реалізація окремих аспектів українсько-канадського проєкту «Циклон-4М» передбачена Загальнодержавною цільовою науково-технічною космічною програмою України на 2021-2025 роки.

У 2017 році було повідомлено, що у Канаді зареєстрували компанію з українськими та американськими коріннями під назвою Maritime Launch Services.

Ракетоносій «Циклон-4М»

Ракета-носій «Циклон-4М» це вдосконалена версія ракети «Циклон-4», яку раніше планували запускати із бразильського космодрому Алькантара для доставки космічних апаратів на орбіту. У серпні 2021 року стало відомо, що ДП «КБ «Південне» працює над уніфікацією третього (верхнього) ступеня ракети-носія. Відповідні роботи також тривають і на пристрої відділення супутників бандажного типу й обтічника.

Канада КБ «Південне» Космос Співпраця Україна Циклон-4