fbpx
Україна використовує індійські танкові боєприпаси

Україна використовує індійські танкові боєприпаси

Боєприпаси Війна з Росією Індія Україна

У використанні українських військових були помічені 125-мм танкові уламково-фугасні боєприпаси виробництва Індії.

Фото боєприпасів були оприлюднені в мережі.

Українські танкісти отримали на озброєння 125 мм танкові боєприпаси виробництва індійської компанії Munitions India Limited. Вони є копією ще радянських снарядів 3ОФ19, що були спроєктовані у 1960-х роках.

Примітно, що поряд з індійськими боєприпасами, приготованими до завантаження у танкову боєукладку, також лежать аналоги радянського/українського та пакистанського виробництва.

Пофарбовані у жовтий колір індійські 125 мм боєприпаси, травень 2024 року.

Боєприпас 3ОФ19 – частина пострілу 3ВОФ22, який був розроблений для гармати 2А46 ще в Радянському Союзі та був прийнятий на озброєння у 1962 році.

Попри вік розробки, снаряд досі актуальний через простоту конструкції та велику потужність. Проєктувальники зазначають, що 90% летальна зона для піхоти у випадку детонації становить 40 м в ширину і 20 м в глибину від місця розриву у напрямку пострілу.

Танковий снаряд індійського виробництва важить 23 кілограми і споряджений вибуховою сумішшю гексогену та тротилу у співвідношенні 60:40. Маса сорядженої вибухівки складає 3,4 кілограма.

Munitions India Limited належить міністерству оборони Індії та є провідним виробником артилерійських боєприпасів усередині країни. Підприємство виробляє не тільки танкові боєприпаси, а й артилерійські 105 мм та 155 мм снаряди.

Зокрема, індійські 155 мм артилерійські боєприпаси також були помічені у використанні українських військових у 2024 році.

Наразі невідомо яким чином озброєння виробництва Індії потрапляє до України, адже публічно вони не анонсовувались. Не виключено, що вони надходять через треті країни.

Наприкінці лютого 2024 року німецьке видання Spiegel повідомляло, що представники ФРН ведуть таємні переговори з Індією щодо закупівлі артилерійських снарядів для України. За оцінками джерел видання, в Індії зберігається кілька сотень тисяч артилерійських боєприпасів.

Уряд країни не хотів відкрито продавати свої снаряди через тісні взаємовідносини з Росією. З огляду на це дипломати розглядали можливість придбання боєприпасів через посередників.

Боєприпаси Війна з Росією Індія Україна