fbpx
Україна виступає за перетворення військової місії на цивільну у Придністров’ї

Україна виступає за перетворення військової місії на цивільну у Придністров’ї

Молдова ОБСЄ Російська агресія Сусіди Україна

Україна виступає за перетворення військової місії на цивільну у Придністров’ї, що сприятиме врегулюванню конфлікту у Молдові.

Про це заявив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв’ю ТСН.ua.

Зараз в України схожа ситуація з окупованим Донбасом, і Україна працює тут зі Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ.

Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква наголосив, що якщо виведення цієї миротворчої місії і заміна її на поліцейську розпочнеться, Україна ніколи не буде заважати, а відповідним чином лише сприятиме.

На уточнюючи запитання щодо готовності у разі потреби надати для такої мети «зелений коридор» і ухвалення відповідного рішення Верховної Ради, Жовква відповів: «Отже, таке рішення Верховної Ради буде прийнято».

«Ми не хочемо ще одного вогнища на наших південно-західних кордонах. Тому ми всіляко сприятимемо. Молдова має виконати свою частину роботи, а Україна буде тут надійним посередником і партнером», – додав заступник керівника Офісу глави Української держави.

Російські військові в окупованій частині Молдови

Водночас він нагадав, що питання придністровського врегулювання обговорювалося Президентами України і Молдови під час офіційного візиту Маї Санду в Київ 12 січня, й тоді Володимир Зеленський вкотре підтвердив позицію України, що ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність Молдови у міжнародно визнаних кордонах.

Під час візиту президента Молдови Мая Санду до України вона виступила за реформування місії миротворців у Придністров’ї, перетворення її на цивільну.

У липні 2020 року заступник міністра закордонних справ Василь Боднар розповів, що Україна та Молдова вимагають переформатування російських миротворців у Придністров’ї.

Василь Боднар підкреслив, що Росія повинна виконати свої зобов’язання, взяті нею на саміті ОБСЄ в 1999 році, і вивести свої війська з Придністров’я.

Ми не бачимо необхідності в продовженні нинішнього військового миротворчого формату на Дністрі. Ми вважаємо, що він може бути трансформований у громадянську поліцейську місію під егідою, наприклад, ОБСЄ, – повідомив заступник міністра закордонних справ.

Боднар 22 липня провів відеоконференцію з держсекретарем МЗС Молдови Думітру Соколаном. Сторони підтвердили необхідність виведення російський військ, що знаходяться на території так званої «Придністровської Молдавської Республіки».

Молдова ОБСЄ Російська агресія Сусіди Україна