fbpx
Україна витратить на «Вітчизняні вертольоти» майже 4 млрд гривень

Україна витратить на «Вітчизняні вертольоти» майже 4 млрд гривень

Авіабудування Авіація Гелікоптери Держбюджет ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Міністерство стратегічних галузей Україна

Україна упродовж 10 років витратить на програму «Вітчизняні вертольоти» майже 4 млрд гривень, точна цифра фінансування піднапряму за складає 3871 млн гривень.

Про це йдеться у Державній цільовій науково-технічній програмі розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки оприлюдненій Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України.

У неї включено інноваційні дослідження і розробки, необхідні для створення, сертифікації вітчизняного багатоцільового легкого вертольота злітною масою 4-5 тонн

Фінансування складатиметься з асигнувань з державного бюджету у розмірі 350 млн грн. та 214,5 млн грн. власних коштів підприємств.

Вказану сума у перерахунку у долари складає 20,3 млн доларів США, що не є співставним з розробкою сучасних гелікоптерів такого класу.

Для прикладу у Республіці Корея (Південна Корея) 25 червня 2015 року Korea Aerospace Industries отримана контракт на розробку легкого гелікоптера у військовій та цивільній версії.

Легкий гелікоптер LAH

Створення військової версії LAH оцінено в 587 млн доларів(650 млрд південнокорейських вон), а цивільної LCH – близько 316 млн доларів (350 млрд південнокорейських вон).

Ще 200 млрд вон у розробку вкладає південнокорейська компанія KAI та 400 млрд європейське авіабудівне об’єднання Airbus Helicopters, яке виступило партнером в розробці. Тобто загальний кошторис на розробку двох версій складає 1600 млрд вон, що близько 1,5 млрд доларів.

Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації ОВТ у своєму звіті згадав, що розробка гелікоптера початкової льотної підготовки для потреб ЗС України є модернізацією радянського вертольоту типу Мі-2.

Гелікоптер Мі-2МСБ

Тобто визначений обсяг фінансування є саме витратами на модернізацію цього гелікоптеру, доречі у січні 2021 року стало відомо, що Акціонерне товариство «Мотор Січ» створить морську версію гелікоптера Мі-2 на замовлення Міноборони України.

Окрім витрат на модернізацію Мі-2, за напрямком «Вітчизняні вертольоти» Україна профінансує створення головних вертолітних редукторів вертольотів всіх типів на загальну суму у 805,6 млн гривень (500 млн гривень державного фінансування та ще 305,6 млн гривень – кошти підприємств).

Гелікоптерний редуктор відремонтований на підприємстві АТ «Мотор Січ»

Інноваційні дослідження і розробки необхідні для створення лопатей несучого та рульового гвинтів вертольотів усіх типів обійдуться у 2419,4 млн гривень (1500 млн грн – держфінансування та 919,4 – кошти підприємств). Інноваційні дослідження і розробки, необхідні для створення електричної системи приводу хвостового гвинта легких та середніх вертольотів коштуватимуть 80,6 млн гривень.

Авіабудування Авіація Гелікоптери Держбюджет ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Міністерство стратегічних галузей Україна