fbpx
Україні потрібен багатофункціональний винищувач. Повітряні сили прокоментували ідею передачі штурмовиків A-10 Thunderbolt II

Україні потрібен багатофункціональний винищувач. Повітряні сили прокоментували ідею передачі штурмовиків A-10 Thunderbolt II

A-10C Thunderbolt II F-15 F-16 Авіація Винищувач Військова допомога ПС ЗСУ Україна Штурмовики

Повітряним силам Збройних сил України потрібен насамперед багатофункціональний бойовий літак, який здатний застосовувати озброєння і по повітряним, і по наземним цілям.

Так речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат у коментарі Українські правді оцінив ідею ентузіастів щодо можливого поповнення флоту тактичної авіації американськими штурмовиками A-10 Thunderbolt II.

Зокрема це багатофункціональні винищувачі американського виробництва F-16, F-15 або F-18 певних модифікацій, або ж їхні європейські аналоги“, – заявив представник Повітряних сил ЗСУ.

Штурмовики A-10 Thunderbolt II

Тема можливої передачі Україні штурмовиків A-10 Thunderbolt II з’явилася у медіапросторі після публікації видання Time.

Американські журналісти розповіли історію про ініціативу з підготовки українських пілотів цих машин за допомогою симуляторів та консультацій американських відставних льотчиків. Видання описало “таємний центр” у якому попередню підготовку вже проходять кілька українських пілотів.

Водночас, у Повітряних силах не підтвердили, що їхні пілоти наразі проходять відповідні навчання. У пресслужбі ПС пояснили, що їхні фахівці протестували обладнання, але про жодну планову підготовку льотчиків наразі не йдеться.

У Повітряних силах наголосили, що в умовах нинішньої війни робота штурмової авіації ускладнена наявністю великої кількості засобів протиповітряної оборони у противника.

Варто відзначити, що нині і ЗСУ, і ворог мають однаковий тип радянських штурмовиків – Су-25. Однак обидві сторони через загрозу втрати літаків застосовують у більшості випадків некеровані реактивні снаряди з кабрування. Тобто з великої відстані і без прямої видимості цілі по якій наноситься удар.

Робота штурмовиків Су-25 ПС ЗСУ з кабрування в умовах насичення лінії фронту засобами ППО противника

В таких умовах одна з основних переваг A-10 Thunderbolt II – семиствольна 30 мм гармата GAU-8 Avenger – не має сприятливих умов для ефективного застосування. Штурмовик може відпрацювати нею по цілі з пікірування, тобто увійшовши в зону дії ППО. Успішний досвід застосування “бородавочників”, наприклад, у кампанії “Буря в пустелі” в Іраці мав місце в умовах тотального панування в повітрі союзників – придушення загроз від ППО та ворожих винищувачів.

Застосування A-10 Thunderbolt II по наземних цілях

Повітряні сили ЗСУ зацікавлені в отриманні єдиної багатофункціональної платформи, яка була б здатна застосовувати сучасне високоточне озброєння “повітря-повітря” і “повітря-земля”. На цю роль можуть претендувати ряд західних літаків.

Нагадаємо, Конгрес США 15 липня ухвалив проект бюджету Пентагона у якому передбачив 100 млн дол для навчання українських пілотів на літаках типів F-16 та F-15. Американські сенатори звернулися до оборонного відомства США з проханням включити літаки F-16 та F-15 до майбутніх пакетів військової допомоги Україні. У Пентагоні повідомляли, що зараз проводять дослідження щодо перспективи передачі Україні багатофункціональних літаків.

Українські пілоти лобіюють перспективу передачі Україні сучасних літаків та зенітно-ракетних комплексів. Влітку 2022 року делегація Повітряних сил ЗСУ здійснила візит до Вашингтону де провела низку зустрічей в інтересах майбутнього переозброєння. Активним учасником адвокаційної кампанії щодо передачі Україні F-16 є також Шон Пен.

За їхніми оцінками українських пілотів, для опанування літаків типу F-16 на належному рівні за пришвидшеною програмою може знадобитися від півроку часу.

A-10C Thunderbolt II F-15 F-16 Авіація Винищувач Військова допомога ПС ЗСУ Україна Штурмовики