fbpx
Українська OSINT-компанія Artellence отримала фінансування від Google

Українська OSINT-компанія Artellence отримала фінансування від Google

IT OSINT ОПК Україна

Українська IT-компанія Artellence, яка займається OSINT-проєктами, отримала фінансування від Google.

У виданні Vector розповіли, що про це повідомили на технологічній конференції IT Arena у Львові.

На заході оголосили, що 24 українські стартапи отримали фінансування від Google for Startups Ukraine Support Fund.

До цього списку увійшла компанія Artellence, яка розробила продукт для оборонних структур BigDataPeople та є членом кластера Brave1.

BigDataPeople допомагає службам безпеки вирішувати задачі аналізу цифрових слідів.

IT Arena 2024 у Львові. Фото: Новини.LIVE

Artellence також розробила власну систему розпізнавання облич, побудувала NLP (обробка природної мови) алгоритми для аналізу змісту текстів та створила моделі структурування великих неоднорідних даних.

Рішення цієї компанії, зокрема, допомагають виявляти людей, які схильні до сепаратизму.

«Наш алгоритм аналізує більшість популярних соцмереж України. Найбільш інформативні у цьому плані соцмережі, що мають російське походження: у них така інформація не підлягає цензурі та видаленню. Дані ми дивимося за тривалий період, якщо можливо. Аналізуємо підписки, лайки, коментарі, пости», — розповів Володимир Лозовий, засновник IT-компанії Artellence.

На першому етапі дані готують і очищають. Алгоритм машинного навчання оцінює мільярди постів та коментарів та виділяє з них ті, які можуть мати стосунок до сепаратизму.

Схожим чином розмічаються і сторінки, якщо вони можуть свідчити про сепаратистські погляди своїх користувачів.

Ілюстративний малюнок від Artellence

На другому етапі очищені дані оцінює вже інший алгоритм. Він виносить вердикт чіткіше: визначає ймовірність того, що людина може бути зацікавлена ​​у сепаратистських поглядах.

«Один із наших SaaS-продуктів – BigDataPeople. Ним користуються В2В-сейлзи, маркетологи, рекрутери, а також служби безпеки. Саме для них важливо під час перевірки кандидата на роботу розуміти: чи має людина сепаратистські інтереси», — розповів засновник компанії.

Він додає, що їхній продукт лише допомагає знайти підозрілу інформацію та дати її попередню оцінку. А фінальне рішення ухвалює співробітник служби безпеки.

Стартап Artellence у межах програми Google отримає 100 тисяч доларів прямого фінансування, а також менторську підтримку від Google та 1991 Accelerator.

Ілюстративний малюнок від Artellence

Окрім того, ініціативи можуть отримати до 350 тисяч доларів у кредитах Google Cloud — для розширення бізнесу.

Нагадаємо, влітку у соцмережі TikTok виявили велику російську мережу профілів, створених для дискредитації ТЦК та мобілізації в Україні.

IT OSINT ОПК Україна