fbpx
Українська ППО збила російську гіперзвукову ракету “Циркон”

Українська ППО збила російську гіперзвукову ракету “Циркон”

3М22 "Циркон" Війна з Росією Гіперзвукові ракети Київ Київська область Ракетний удар Україна

Під час ранкового російського ракетного удару по Києву українська протиповітряна оборона успішно перехопила дві гіперзвукові ракети «Циркон».

Інформацію про перехоплення ракет оприлюднило Командування Повітряних сил ЗСУ.

«Близько 10:30 ранку супротивник завдав удару по Києву двома балістичними ракетами з тимчасово окупованого Криму. Цілі знищено, тип встановлюють», — зазначили у повідомленні.

Після перехоплення уламки ракет продовжили вільне падіння на Київ та пошкодили низку будівель у Печерському районі та на лівому березі столиці. Внаслідок падіння постраждали семеро людей.

Будівля пошкоджена внаслідок падіння уламків ракети, Київ, 25 березня 2024 року. Фото: Київська міська прокуратура.

Телеграм-канал monitor повідомив, що відстань 580 кілометрів до Києва ракети подолали протягом трьох хвилин, що свідчить про гіперзвукову швидкість польоту. Її можна оцінити в 11 600 км/год, або ж понад 9 Махів.

Така швидкість відкидає можливість застосування інших типів озброєння, як-от ракети «Искандер» або «Кинжал». Водночас вона збігається з заявленими характеристиками «Циркону».

У різні часи розробники озвучували різну дальність польоту ракети 3М22 від 600 до 1500 кілометрів, котрі вона мала долати зі швидкістю 8–9 Махів. Вага її бойової частини начебто становить 300–400 кг.

Від початку розробки у 2011 році у публічному доступі немає жодної достовірної фотографії цієї ракети. Однак отримані внаслідок збиття уламки дозволяють докладніше вивчити її будову.

На зображеннях можна побачити деталі з заводським маркуванням «3М22», уламки схожі на частину фюзеляжу, твердопаливний двигун та, ймовірно, нездетоновану бойову частину.

Уламки ракет 3М22 "Циркон" в Києві, 25 березня 2024 року.

Гравіювання з номерами запчастин на тих уламках збігаються з уламками тих, що були знайдені під час лютневої атаки росіян по Києву, коли також був застосований ракетний комплекс «Циркон».

Використовуючи отримані тоді уламки, Київський науково-дослідний інститут судових експертиз сформував приблизний вигляд ракети 3М22 «Циркон».

Приблизна схема ракети 3М22 “Циркон” та її уламки знайдені в Києві. Фото: КНДІСЕ

Росія також офіційно визнала використання цих ракет у війні проти України. Про це 29 лютого публічно заявив Володимир Путін.

«Також у бою вже був застосований гіперзвуковий комплекс «Циркон», про який у 2018 році навіть не йшлося. Однак і ця система вже в строю», – заявив Путін.

3М22 "Циркон" Війна з Росією Гіперзвукові ракети Київ Київська область Ракетний удар Україна