fbpx
Українське судно льодового класу James Clark Ross прибуло до Одеси

Українське судно льодового класу James Clark Ross прибуло до Одеси

НАН України Одеса Україна Флот Чорне море

Українське дослідне судно льодового класу James Clark Ross прибуло у морський порт Одеси.

Про це інформує Мілітарний.

Сьогодні, 5 жовтня 2021 року, флагман українського науково-дослідного флоту – судно льодового класу James Clark Ross прибуло до Одеси, повіломили у Національному антарктичному науковому центрі (НАНЦ).

Під синьо-жовтим прапором він зайшов у одеський морський порт.

З Данії до Україну, через Північне, Середземне та Чорне море, James Clark Ross вели два капітани: український капітан Олег Новосильний та британський «капітан-наставник» Саймон Воллес.

Наступні тижні триватиме дооформлення необхідних документів та технічна інвентаризація судна. Потому відбудеться офіційне представлення криголаму для медіа та буде оголошено його нове ім’я. Також планується час для екскурсійного відвідування судна.

Нагадуємо, що 19 серпня 2021 року, український «Національний антарктичний науковий центр» та установа «Дослідження та інновації» Великої Британії підписали акт про купівлю судна, купівлю якого раніше погодила Верховна Рада.

30 серпня 2021 року, над флагманом українського науково-дослідного флоту, колишнім британським дослідним судном льодового класу James Clark Ross підняли український прапор.

Науково-дослідне судно James Clark Ross 18 вересня 2021 року, вирушило з Фредеріксгавену (Данія) до України у місто Одеса, під нашим синьо-жовтим прапором.

Перед виходом у море була проведена значна робота з перереєстрації та страхування судна, отримано нові радіопозивні тощо.

James Clark Ross, 3 жовтня пройшов через протоку Босфор у Чорне море та попрямував до Одеси.

Протягом останніх 30 років судно льодового класу James Clark Ross виконувало роль світової дослідницької платформи для біологічних, океанографічних та геофізичних досліджень. Його довжина майже 100 метрів, водотоннажність – 5732 тонни.

НАН України Одеса Україна Флот Чорне море