fbpx
Українські артилеристи застосовують сербські боєприпаси

Українські артилеристи застосовують сербські боєприпаси

Боєприпаси Війна з Росією РСЗВ «Град» Сербія Україна

Сили оборони застосовують сербські реактивні ракети калібру 122-мм нового зразка ER Grad 2000. Вони значно перевищують можливості інших ракет в арсеналі українського війська.

Новину оприлюднили аналітики OSINT-каналу Ukraine Weapons Tracker.

Після публічного розголосу про можливий продаж Сербією 3500 ракет до РСЗВ через посередника аналітики UWP підтвердили, що сербські ракети дійсно були поставлені ЗСУ та використовуються українськими силами у війні проти Росії.

За даними UWP, ракети були помічені в Україні ще кілька місяців тому, проте з міркувань безпеки не публікувались виданням.

Заявляється, що боєприпаси у сербського підприємства Krušik придбала канадська компанія JNJ Export Import.

Із Сербії до Туреччини контейнери з боєприпасами транспортувала компанія Arca Savunma Sanayi Ticaret, а вже звідти через Словаччину ракети доставили до України.

На відео зафіксований транзит транспортних контейнерів 122-мм ракет для РЗСВ на складі у столиці Словаччини. Постачальник цього озброєння – сербська оборонна компанія Krušik.

ER Grad 2000

Головна відмінність реактивних боєприпасів ER Grad 2000 сербської оборонної компанії Krušik – збільшена до 40 км максимальна дальність ураження, що в два рази більше за дальність радянських ракет 9М21ОФ. 

Для підвищення дальності польоту сербські конструктори замінили паливо у ракеті на більш потужне. Маса її бойової частини не змінилася й становить трохи більше 19 кілограмів, а загальна вага зросла на три кілограми – до 69.

ER Grad 2000 можна ідентифікувати завдяки характерному ракетному двигуну, який, на відміну від інших ракет радянського зразка, має специфічну форму сопла та прямокутну форму аеродинамічних рулів.

Ракети призначені для застосування із реактивних систем залпового вогню радянського зразка, таких як БМ-21 «Град», чехословацької RM-70 та української «Верби».

На сьогодні разом із 155-мм гаубицями 122-мм реактивна артилерія – це основа вогневої потужності українських сухопутніх бригад, що беруть участь у російсько-українській війні.

Боєприпаси Війна з Росією РСЗВ «Град» Сербія Україна