fbpx
Українські державні оборонні підприємства скаржаться Уряду на відсутність фінансування

Українські державні оборонні підприємства скаржаться Уряду на відсутність фінансування

Бронетехніка ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Львівський завод «ЛОРТА» ОПК Павлоградський хімічний завод РСЗВ "ВІЛЬХА" Україна

Деякі державні оборонні підприємства скаржаться Кабінету міністрів на відсутність фінансування військових проєктів у рамках оборонного замовлення Міністерства оборони.

Про це повідомляє інтернет-видання Бабель з посиланням на громадські організації.

Повідомляється, що Павлоградський хімічний завод, який виробляє спорядження ракетних двигунів, за минулий рік отримав 156,8 мільйона гривень чистих збитків.

На підприємстві заявляють, що Міноборони ігнорує указ президента щодо створення нових видів ракетного озброєння та боєприпасів. Зокрема, Міноборони затягнуло з рішенням замовити виробництво ракетних комплексів «Вільха», «Вільха-М», «Грім» та інших.

Стрільби «Вільха-М» на Державному випробувальному полігоні «Алібей» 25 квітня 2020 року

На хімзаводі зазначили, що не можуть отримати фінансування від міністерства, тому виробничі потужності підприємства простоюють, а фаховий персонал звільнений.

“В свою чергу, запорізьке держпідприємство «Радіоприлад», яке спеціалізується на виробництві радіоапаратури для Збройних сил, повідомило, що не має прямих контрактів з Міноборони в межах державного оборонного замовлення. Натомість має лише субпідряд від Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені O. O. Морозова, яке виготовляє БТР-4Е для війська”, – йдеться у повідомленні.

Бронетранспортери БТР-4Е під час підготовки до урочистостей

Тому, через незавантаженість і несвоєчасні виплати від конструкторського бюро, яке теж не може вчасно отримати виплати від Міноборони, «Радіоприлад» не здатний гарантувати системну роботу. Окрім того, на кінець минулого року заборгованість конструкторського бюро перед підприємством становила 4,9 мільйона гривень.

“Виробник апаратури зв’язку спецпризначення, львівський завод «Лорта» протягом минулого року не отримав від Міноборони фінансування за замовлену продукцію. На її виробництво завод витратив 25 мільйонів гривень власних коштів” – зазначили у виданні.

Також низка підприємств Державного космічного агентства повідомили уряду, що програма виробництва військових транспортних засобів була профінансована лише на 25%.

Супутник ДЗЗ «Січ-2-1»

Зокрема, відсутнє оборонне замовлення на виробництво нових танків «Краб» і «Булат».

Т-64БМ «Булат» ЗСУ під час навчань. Листопад 2020. Фото: ЗСУ

Громадські організації звертають увагу, що державне оборонне замовлення у 2020 і у 2021 роках уряд затвердив із суттєвим запізненням — майже на пів року. Через це державні оборонні підприємства залишалися без належного фінансування.

Передані 30 березня 2020 року БМП-1 та БМП-2

Нагадуємо, що 2 квітня 2021 року, на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України, було схвалено основні показники ДОЗ (Державного оборонного замовлення) на три роки. Таким чином було виконано Рішення РНБО України «Про основні показники державного оборонного замовлення (ДОЗ) на 2021 рік та 2022, 2023 роки» від 30 березня 2021 року №132/2021.

 

 

Бронетехніка ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Львівський завод «ЛОРТА» ОПК Павлоградський хімічний завод РСЗВ "ВІЛЬХА" Україна