fbpx
Українські миротворці повернулись з Косово

Українські миротворці повернулись з Косово

KFOR Балкани Європа ЗСУ Косово Миротворча місія Світ Україна

Українські миротворці з контингенту в складі міжнародної операції з підтримання миру та безпеки KFOR у Косово повернулися на батьківщину.

Про це інформує Мілітарний.

Після піврічного перебування у миротворчій місії в Косово, 21 грудня, додому повернулись 40 українських військовослужбовців, повідомили у службі зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ.

«Військовослужбовці одного із окремих полків підтримки оперативного командування «Схід» виконували завдання в республіці Косово під керівництвом NATO у складі міжнародних сил Kosovo Force – KFOR», – йдеться у повідомленні.

Український контингент в Косово налічує 40 військовослужбовців та формується на основі одного із інженерних полків на ротаційній основі.

Нині в Косово виконує завдання 30-та за рахунком ротація.

Спеціалізація українського національного контингенту у складі багатонаціональних сил KFOR – розмінування, пошук вибухонебезпечних предметів, забезпечення свободи пересування підрозділів НАТО, а також відновлення інфраструктури.

Український контингент вперше прибув до Косово у складі миротворчої місії ще у 1999 році. Відтоді майже півтори тисячі наших військових забезпечували мир та безпеку на Балканах.

Операція НАТО в Косово почалася в 1999 році на підставі резолюції Ради безпеки ООН.

На цей час в цій місії беруть участь 3600 військових з 19 країн НАТО восьми держав, які не входять до Альянсу.

Ротація українських військових у Косово в червні 2021 року

Військові, що повернулися до України відправились до Косово у червні поточного року, і виконували покладені на них завдання протягом шести місяців. Український контингент продовжив роботу своїх попередників.

У листопаді 2020 року українські військові у Косова займалися обстеженням вертолітних майданчиків, інженерними роботами.

KFOR Балкани Європа ЗСУ Косово Миротворча місія Світ Україна