fbpx
Українські сапери отримають вітчизняний металошукач “Хортич-1”

Українські сапери отримають вітчизняний металошукач “Хортич-1”

Міністерство оборони (МОУ) ОПК Розмінування Україна

Міністерство оборони України кодифікувало та допустило до постачання у війська імпульсний металошукач українського виробництва.

Про це повідомила пресслужба відомства.

Створений українськими інженерами пристрій для пошуку мін та інших вибухонебезпечних предметів дістав назву «Хортич-1».

Заявляється, що універсальний металошукач виготовили на вітчизняному підприємстві, де розробляли і виробляли аналогічні пристрої для використання у побутових та промислових сферах.

Від початку російського широкомасштабного вторгнення підприємство-виробник на волонтерських засадах передало всі наявні металошукачі  Силам оборони.

З відкритих джерел відомо, що виробником цього металошукача є ТОВ «КОМПЛЕКС-УАН».

У Міноборони розповіли, що інженери підприємства постійно отримували відгуки щодо практичного використання їхньої продукції військовими і сформували ключові критерії для розробки універсального армійського металошукача.

Він мав бути легким, надійним у використанні, недорогим і водночас простим в експлуатації та ремонтопридатним у польових умовах.

За даними оборонного відомства, металошукач «Хортич-1» українського виробництва важить трохи більше кілограма і виявляє вибухові пристрої на глибині до метра із похибкою місцеперебування центру предмета 5 см. Він може попрацювати при температурі від -20С до +40С і вологості до 95%.

Вітчизняний металошукач має світловий та звуковий індикатори виявлення міни. Повна зарядка потужного літій-іонного акумулятора забезпечує роботу «Хортич-1» протягом шести годин.

За даними виробника, у складеному стані прилад можна легко транспортувати та зберігати. Телескопічна система штанги та ручки дозволяє швидко налаштувати металошукач під будь-які антропометричні дані користувача.

«Хортич-1» виконано з композитних матеріалів, що забезпечує мінімальну вагу. Також композитні матеріали, герметичні електричні з’єднання та прихований у штангу кабель мінімізують вірогідність механічних пошкоджень.

Міністерство оборони (МОУ) ОПК Розмінування Україна