fbpx
Українські військові дали оцінку польським КШМ для САУ KRAB

Українські військові дали оцінку польським КШМ для САУ KRAB

Артилерія ЗСУ КШМ САУ САУ KRAB Україна

В Збройних Силах України самохідними гаубицями «KRAB» калібру 155 мм  керують за допомогою польських командирських машин.

Польські командирські машини управлянні (КШМ) зроблені на базі шасі знятих з виробництва самохідних гаубиць 2С1 «Гвоздика».

І двигун, і решта агрегатів тут замінені — коробка передач автоматична, встановлена сучасна радіостанція, що дозволяє постійно бути на зв’язку з рештою машин.

Змінилися навіть гусениці — тут додано гумові накладки чи ґрунтозачепи для пересування по сипучих поверхнях.

Одна польська КШМ має зв’язок з шістьма 155-мм самохідними артилерійськими установками (САУ) «KRAB».

КШМ для САУ KRAB військових України. Серпень 2022. Фото: АрміяІнформ

«Таких командирських машин у мене дві, тому ми можемо діяти у складі взводів. Від початку нашого приїзду до району виконання завдань за призначенням я працюю з одним взводом, а командир взводу — старший офіцер батареї — з іншим. Діємо на окремих напрямках, виконуємо вогневі завдання самостійно. Нині вже працюємо у складі батареї, тож маємо можливість підміняти один одного», – говорить командир самохідної артбатареї Сергій.

Машина дає батареї змогу переміщуватися до визначеного району.

Комбат може перебувати окремо, а САУ пересуваються при цьому до вказаних точок як самостійно, так і у складі підрозділу.

КШМ для САУ KRAB військових України. Серпень 2022. Фото: АрміяІнформ

У комп’ютері кожного з командирів гармат є карта, тож, отримавши напрямок або «точку», вони бачать, куди їм необхідно переміститися. Це спрощує виконання бойових завдань.

Раніше вся батарея була зав’язана на одну бусоль, і інтервал між гарматами міг бути, приміром, сто метрів, то тепер він може сягати навіть кілометр-півтора.

КШМ для САУ KRAB військових України. Серпень 2022. Фото: АрміяІнформ

«Тож я можу давати вогневі завдання як на батарею в цілому, так і на кожну гармату окремо», – додає офіцер.

З його отриманням гармаші вийшли на якісно новий рівень: і гармати, і командирська машина оснащені сучасними засобами, адже є і GPS-навігатор, і комп’ютер, до якого прив’язані всі машини.

І все це прискорює роботу. На машині управління під час руху командир може бачити всі свої машини — як вони розосереджені.

Український артилерист всередині польської командно-штабної машини для САУ "KRAB". Липень 2022. Україна.Фото: @horevica

«Ця техніка набагато краща за ту, що ми мали раніше, і на голову вища від тієї, що мають росіяни», – підсумовує командир батареї.

Також у КШМ використовується автоматизована система управління вогнем «TOPAZ».

«TOPAZ» дає змогу командиру з командного пункту управляти артилерійським підрозділом у режимі реального часу з допомогою комп’ютера, без потреби віддавати накази засобами радіозв’язку.

«Вона обладнана системою TOPAZ, завдяки якій потрібно мінімум людського втручання. Офіцер батареї вводить ціль у комп’ютері машини й це автоматизовано передається на вибрану ним самохідку установку й гармата автоматично наводиться на задану ціль», – розповідають військові.

Артилерія ЗСУ КШМ САУ САУ KRAB Україна