fbpx
Українсько-американська ракета Antares вивела на орбіту корабель Cygnus з вантажем для МКС

Українсько-американська ракета Antares вивела на орбіту корабель Cygnus з вантажем для МКС

«Південмаш» NASA Northrop Grumman КБ «Південне» Космос Світ США

У Сполучених Штатах запустили ракету-носій середнього класу Antares розроблену спільно з Україною.

Про це інформує Мілітарний.

Українсько-американська ракета-носій (РН) Antares вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus з вантажем для Міжнародної космічної станції (МКС), повідомило Конструкторське бюро «Південне».

Пуск відбувся 19 лютого о 19 годині 40 хвилин за київським часом (о 12:40 за північноамериканським східним часом) із Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США).

Це був перший у 2022 році пуск ракети-носія середнього класу Antares. На борту транспортного корабля Cygnus було 3729 кг корисного вантажу NASA для МКС.

«У рамках програми Antares українська сторона виконала весь комплекс робіт з проєктування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія», – повідомили у КБ «Південне».

Підготовку ракети-носія (PH) Antares, її випробування та пуск проведено за участю фахівців ДП «КБ «Південне», ДП «ВО ПМЗ» та НВО «Хартрон-АРКОС».

Фахівці ДП «КБ «Південне» в режимі реального часу здійснювали технічну підтримку пуску, приймання та оброблення телеметричної інформації, і, як наслідок, в повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності.

Космічний корабель Cygnus місії NG-17 отримав ім’я на честь астронавта Пірса Селлерса на знак пошани до його внеску у будівництво МКС та визначну роботу як кліматолога. Основним завданням цієї місії є доставлення корисного вантажу на Міжнародну космічну станцію, вивезення з МКС та утилізація у щільних шарах атмосфери відпрацьованого вантажу.

Це перша місія Northrop Grumman Corporation, під час якої буде піднято орбіту МКС за допомогою підстикованого до станції вантажного корабля Cygnus.

РН Antares

Усього з 2013 року ракета-носій «Антарес» стартувала 16 разів, 15 з них були успішними. Розробкою ракети-носія займалась американська компанія Northrop Grumman Innovation System (колишня Orbital Sciences Corporation) за участі українських фахівців.

У рамках програми Antares українська сторона виконала весь комплекс робіт з проектування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія.

«Південмаш» NASA Northrop Grumman КБ «Південне» Космос Світ США