fbpx
Українських льотчиків протестували на F-16

Українських льотчиків протестували на F-16

F-16 Авіація Винищувач Військова допомога Навчання ПС ЗСУ США Україна Україна-США

Сполучені Штати провели тренувальні тести українських льотчиків для польотів на F-16.

Документи з результатами тестів льотчиків України оприлюднило видання Yahoo News.

Для навчання українців управлінню американськими винищувачами F-16 знадобиться лише 4 місяці.

Це набагато швидше за термін, про який представники Пентагону неодноразово говорили раніше – 18 місяців.

Документ, який уже передали союзникам із НАТО, містить докладну оцінку, проведену наприкінці лютого та на початку березня на базі Повітряних сил (ПС) Національної гвардії Морріс у Тусоні штату Арізона, де базується 162-е авіакрило ПС США.

У тестах взяли участь двоє українських льотчиків, один із яких мав кваліфікацію на МиГ-29, а інший – на Су-27. Обоє не проходили формальної підготовки на F-16 і мали лише коротке ознайомлення з роботою цього винищувача.

Потім їх протестували на авіасимуляторі F-16, провівши 9 заходів на симуляторі загальною тривалістю 11,5 годин.

В оцінці підполковника зі 162-го авіакрила йдеться про те, що українські льотчики змогли виконати ряд технічних маневрів у змодельованих умовах, таких як посадка літака після відмови двигуна внаслідок аварії. Обидва льотчики також могли виконувати імітаційні атаки на основі параметрів, переданих під час польоту на симуляторі.

Основна проблема навчання, виявлена ​​під час оцінки, полягала в тому, що українським льотчикам була незвична складна авіоніка F-16, яка відображає інформацію англійською мовою. Мовні особливості і в інших аспектах названі як «проблема», хоча оцінювачі заявляють, що протягом двох тижнів в обох українських льотчиків спостерігалося помітне покращення володіння англійською мовою.

Винищувачі F-16 162-го авіакрила Повітряних сил США. Фото зі сторінки авіакрила

Також не дивно, що пілоти Су-27 і МиГ-29 не були знайомі з польотами стандартних американських груп літаків, оскільки були навчені тактиці радянських часів.

Попри ці недоліки, у звіті робиться висновок, що «з огляду на нинішній набір навичок, продемонстрований пілотами ПС України… чотири місяці – це реалістичний термін навчання».

Нагадаємо, зараз Велика Британія та Нідерланди працюють над коаліцією із закупівлі F-16 для України. Також Польща та Бельгія готові навчати льотчиків України на F-16.

F-16 Авіація Винищувач Військова допомога Навчання ПС ЗСУ США Україна Україна-США