fbpx
Український комплекс розвідки Gekata вдруге випробували у повітрі

Український комплекс розвідки Gekata вдруге випробували у повітрі

«НВЦ Інфозахист» Авіація БпА (Безпілотні апарати) Випробування ТОВ «Укрспецсистемс» Україна

Компанія «Інфозахист» продовжує роботу над своїм авіаційним комплексом радіотехнічної розвідки Gekata.

Про це інформує Мілітарний.

Нещодавно, а саме 18 лютого, відбулися другі льотні випробування комплексу радіотехнічної розвідки на борту БПЛА, повідомили на сайті науково-виробничого центру НВЦ «Інфозахист».

Головною метою цих льотних випробувань було встановлення критичних умов експлуатації комплексу. Зокрема визначення навантаження прискорень під час зльоту та посадки, вібрацій під час польоту і вплив висоти та інші показники.

«Випробування пройшли успішно й відповідно до плану, нам вдалося зафіксувати всі необхідні для подальшої роботи характеристики», – зазначив директор компанії Ярослав Калінін.

У приватній компанії зазначили, що проведенні випробування дозволять врахувати отримані результати у подальшій роботі для забезпечення працездатності комплексу у найважчих умовах експлуатації.

Комплекс «Gekata» на базі безпілотника PD-2. Грудень 2021. Фото: defence-ua.com

Комплекс радіотехнічної розвідки Gekata розміщують на базі БПЛА PD-2 від Ukrspecsystems.

У грудні минулого року, НВЦ «Інфозахист» почав проведення льотних випробувань своєї нової розробки – повітряного комплексу радіотехнічної розвідки Gekata. Він призначений для виявлення радіовипромінюючих цілей на відстані у сотні кілометрів.

Комплекс «Gekata» на базі безпілотника PD-2. Грудень 2021. Фото: defence-ua.com

Основою комплексу є 10-кілограмовий контейнер з обладнанням для ведення радіотехнічної розвідки, який встановлюється на дрон PD-2. За задумом розробників, весь комплекс складається з наземної станції управління та шести дронів.

Принцип роботи комплексу Gekata

Три БПЛА мають знаходиться у небі та змінюються по черзі для забезпечення цілодобового моніторингу по фронту 100-км та на глибині до 450 км від місця баражування. Це дозволяє у режимі 24/7 збирати інформацію про всі об’єкти противника, які випромінюють радіосигнали та точно визначити їхні координати.

Принцип роботи комплексу «Gekata»

Мова йде не лише про пункти управління та командно-штабні машини, а й про контрбатарейні радари, РЛС зенітно-ракетних комплексів або літаків, а навіть і звичайні радіостанції рядових бійців противника.

Gekata лише збирає дані, при цьому не випромінюючи нічого. Можливості комплексу дозволяють відстежувати одночасно до 200 цілей та передавати інформацію про них у режимі онлайн. Або, у випадку повної радіотиші чи автономного польоту, накопичувати цю інформацію на внутрішніх носіях.

«НВЦ Інфозахист» Авіація БпА (Безпілотні апарати) Випробування ТОВ «Укрспецсистемс» Україна