fbpx
Уряд схвалив основні показники ДОЗ на три роки

Уряд схвалив основні показники ДОЗ на три роки

ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Закупівлі Кабінет Міністрів Україна

Уряд України схвалив основні показники ДОЗ (Державного оборонного замовлення) на три роки.

Про це повідомила пресслужба Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.

Позачергове засідання Кабінету Міністрів України з цього питання відбулось 2 квітня 2021 року.

Таким чином було виконано Рішення РНБО України «Про основні показники державного оборонного замовлення (ДОЗ) на 2021 рік та 2022, 2023 роки» від 30 березня 2021 року №132/2021.

«Вони (показники ДОЗ – Ред.) доопрацьовані з урахуванням результатів обговорення під час нещодавнього засідання РНБО. Зокрема, передбачено фінансування ДОЗ на 2021 рік у повному обсязі, не допускаючи зменшення відповідних видатків державного бюджету», – зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

Серед пріоритетних проєктів ДОЗ Олег Уруський назвав з-поміж іншого розвиток ракетного озброєння, що фінансуватиметься за рахунок загального фонду державного бюджету.

Олег Уруський. Фото з відкритих джерел

Глава Мінстратегпрому додав, що у поточному році ДОЗ буде виконуватися вже в умовах набуття чинності новим Законом України «Про оборонні закупівлі».

Закон «Про оборонні закупівлі» набув чинності 1 січня цього року, але він не працює, тому що не було вчасно затверджено сучасні та ефективні нормативно-правові акти для його імплементації. Реформа оборонних закупівель опинилася під загрозою.

Тому Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони закликав розблокувати реформу оборонних закупівель.

До заяви долучились ГО «StateWatch», Проєкт реформи оборонних закупівель за підтримки Міноборони Великобританії, ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна», Асоціація «Українська оборонна і безпекова промисловість», ГО «Інститут законодавчих ідей», Центр «Нова Європа», ГО Anti-corruption Research and Educational Center «ACREC» та ГО «Автомайдан Вінниччина».

Бойові машини піхоти БМП-2 відремонтовані на ДП «Житомирський бронетанковий завод»

Підписанти звернулися до Кабінету Міністрів, а також до Президента і Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки ВРУ із закликом:

  1. Оприлюднити проєкти підзаконних актів, що розроблені для імплементації Закону “Про оборонні закупівлі”, і обговорити їх за участі громадськості;
  2. Врахувати неодноразово надані експертним середовищем критичні зауваження щодо положень цих актів, які унеможливлюють подальшу реформу оборонних закупівель та розвиток оборонно-промислового комплексу.

Демократичний контроль, зниження засекреченості оборонних закупівель і реформа цих закупівель – ключові вимоги для руху України в НАТО і отримання військово-технічної допомоги США, – констатували у Незалежному антикорупційному комітеті з питань оборони

Згортання реформи оборонних закупівель – серйозна перепона для наближення України до критеріїв членства в НАТО.

ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Закупівлі Кабінет Міністрів Україна