fbpx
Уряд Словенії вирішив розірвати угоду про закупівлю бронетранспортерів Boxer

Уряд Словенії вирішив розірвати угоду про закупівлю бронетранспортерів Boxer

Boxer Rheinmetall Бронетехніка БТР Європа Закупівлі Світ Словенія

Словенія розриває угоду і не купуватиме 45 бронетранспортерів Boxer в Організації спільного співробітництва у сфері озброєння. Сума цього контракту становила 281 мільйон євро.

Рішення розірвати угоду Словенія ухвалила після аудиту документу міністерством оборони країни. Фахівці відомства помітили, що договірна ціна не включає всі витрати, а ще перед укладанням угоди не було належного порівняння цін або чіткої інформації про те, чи транспортні засоби були випробувані в реальних умовах, як цього вимагає національна оборонна стратегія.

Про це повідомляє видання Euractiv.

Угоду про закупівлю бронетранспортерів Boxer підписав попередній уряд. Машими мали закупити в Організації спільного співробітництва у сфері озброєння (OCCAR).

Наша мета — задовольнити вимоги НАТО щодо можливостей наших бойових груп, але не за будь-яку ціну і, звичайно, не за допомогою прототипів“, — сказав прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб.

Він зауважив, що країна шукатиме інші рішення, які будуть дешевші та максимально сумісні з тим, що вже є у словенської армії.

Зазначають, що Boxer мали стати основою для батальйонної групи середнього розміру, яку Словенія має сформувати відповідно до зобов’язань НАТО.

Міністерство оборони уже шукає альтернативне рішення. Відомство має зробити це до кінця року.

Водночас Словенія муситиме сплатити штраф за розірвання угоди у розмірі до 70 млн євро. За словами міністра оборони Мар’яна Шареца, штраф підлягатиме договірній процедурі.

Колишній міністр оборони Матей Тонін, який підписав угоду, назвав її розірвання “виключно шкідливим”.

Зупинення цього договору було однією з обіцянок уряду Роберта Голоба, який вступив на посаду в червні.

Нагадаємо, відповідна угода була підписана у травні цього року.

Підписання контракту на закупівлю Словенією БТР Boxer, травень 2022

Boxer – це німецько-нідерландський багатоцільовий бронетранспортер з колісною формулою 8х8 з модульною конструкцією, яка дозволяє розміщувати різноманітне озброєння включно з автоматичним гарматами та протитанковими ракетами.

Бронетранспортер «Boxer» MIV

Також на базі бронетранспортера виготовляються медичні машини, мобільні командно-штабні машини та інше. З корисним навантаженням БТР важить 36,5 тонн та здатен розвивати швидкість до 103 км/годину. Має додаткове композитне бронювання.

Boxer вже замовили Німеччина, Нідерланди, Литва, Великобританія та Австралія.

Boxer Rheinmetall Бронетехніка БТР Європа Закупівлі Світ Словенія