fbpx
Узбекистан зацікавлений у винищувачах Rafale

Узбекистан зацікавлений у винищувачах Rafale

Rafale Авіація Азія Світ Узбекистан Франція

Французькі журналісти повідомляють про запит інформацію узбецькими офіційними особами щодо потенційного придбання винищувачів Dassault Rafale.

Про це повідомляє французьке видання Іntelligence online.

За інформацією видання, 2 листопада, під час візиту французького президента Емманюеля Макрона до Узбекистану, між представниками урядів країн обговорювалися питання не лише торгової, а й військово-технічної співпраці, зокрема, придбання 24 винищувачів Dassault Rafale.

Зазначається, що метою приїзду французького президента було укладення угоди про продаж урану, поставки якого були втрачені для Франції після перевороту в Нігерії. В результаті зустрічі були підписані енергетичні та гірничодобувні контракти з компаніями Total Energies та Orano.

Уран в обмін на винищувачі?

Винищувальний парк авіації Повітряних сил Узбекистану представлений парком радянських Су-27 та МиГ-29. Більша частина літаків знаходиться на зберіганні, ще частина підтримується у боєготовому стані та пройшла капітальний ремонт і модернізацію на білоруських та російських потужностях.

Крім того, у 2021 році на кошти виділені Росією в рамках кредиту Узбекистан придбав невідому кількість російських літаків Су-30СМ.

Винищувач МиГ-29 (бортовий номер 20 "білий") ПС Узбекистану, аеродром Барановичі, Білорусь, жовтень 2018 року. Фото: Сергій Коньков

Вибір майбутнього винищувача є більше політичним питанням, ніж військовим. Зацікавленість у французьких винищувачах може говорити про намір вищого політичного керівництва країни зменшити свою залежність від Росії.

Однак Узбекистан навряд чи може розраховувати на Dassault Rafale, оскільки виробник вже завантажений замовленнями з Індії, Катару, Індонезії, Хорватії та веде масштабну кампанію у Саудівській Аравії.

Однак, в якості альтернативи французький уряд може запропонувати винищувачі Dassault Mirage 2000.

Нарощення впливу на пострадянському просторі

Окрім нарощення військово-технічного партнерства з Узбекистаном Франція також розвиває свої зв’язки з іншими пострадянськими країнами, зокрема, Казахстаном, Вірменією та Молдовою.

Так, лише за останні кілька місяців Франція заявила про допомогу у розбудові протиповітряної оборони Вірменії та передала країні партію бронеавтомобілів Bastion.

Також Франція передала Молдові обладнання, призначене для сухопутних військ. Воно має забезпечити сумісність молдавських військових з арміями держав Європейського Союзу та НАТО. Крім того, стало відомо про намір Молдови придбати радар середньої дальності Ground Master 200.

Rafale Авіація Азія Світ Узбекистан Франція