fbpx
В Афганістані на параді показали ОТРК “Ельбрус” та “Луна-М”

В Афганістані на параді показали ОТРК “Ельбрус” та “Луна-М”

Азія Афганістан ОТРК Парад Світ Талібан

Рух «Талібан», що захопив владу в Афганістані, провів військовий парад на авіабазі в Баграмі з нагоди святкування річниці виходу військ США з країни.

На кадрах, що транслювалися місцевим телеканалом, видно, як на льотному полі бази Баграм вишикувалися бійці різних родів військ та підрозділів у парадній формі.

На параді було вивішено прапори «Ісламського Емірату Афганістан» (назва держави, що використовується талібами) та продемонстровано різну військову техніку.

Над базою здійснили проліт вертольоти талібів UH-60 «Black Hawk», Ми-17, Ми-24 та MD530F.

ОТРК "Луна-М", "Ельбрус", РСЗВ "Ураган", HMMWV та UH-60 "Black Hawk" сил Талібану на параді в Афганістані. Серпень 2022. Афганістан. Кадр з відео ЗМІ Афганістану

Таліби поки їх підтримують у льотному стані й активно використовують, попри відсутність запасних запчастин для «Black Hawk».

На параді також продемонстрували реактивні системи «Ураган» та оперативно-тактичні ракетні комплекси «Луна-М» й «Ельбрус».

Імовірно, ОТРК були взяти з тих, що роками стояли в Панджшерській ущелині, ймовірно, вони знаходяться у поганому стані після багатьох років зберігання у ненайкращих умовах.

Армійський оперативно-тактичний ракетний комплекс 9К72 «Ельбрус» з ракетою 8К-14 (Р-17) призначений для ураження живої сили, пунктів управління, аеродромів та інших найважливіших об’єктів супротивника. ОТРК 9К72 було розроблено у 1958-1961 роках.

ОТРК «Ельбрус» сил Талібану на параді в Афганістані. Серпень 2022. Афганістан. Кадр з відео ЗМІ Афганістану

Балістична ракета 8К14 з рідинним реактивним двигуном забезпечує максимальну дальність ураження 300 кілометрів.

Перший пуск ракети 9М21 відбувся 27 грудня 1961, а в серійне виробництво і на озброєння комплекс 9K52 «Луна-М» надійшов у 1964 році. Дальність ураження ракетного комплексу «Луна-М» становить 70 кілометрів.

ОТРК «Луна-М» сил Талібану на параді в Афганістані. Серпень 2022. Афганістан. Кадр з відео ЗМІ Афганістану

Нагадаємо, Рух «Талібан» розгорнув масштабну операцію щодо встановлення контролю над Афганістаном після оголошення США навесні 2021 року про рішення вивести з країни свої збройні сили.

15 серпня таліби без бою увійшли до Кабулу, а президент Ашраф Гані залишив Республіку. У ніч проти 31 серпня американські військові залишили кабульський аеропорт. 7 вересня радикали оголосили склад тимчасового уряду, легітимність якого поки що не визнала жодна країна.

Азія Афганістан ОТРК Парад Світ Талібан