fbpx
В атмосфері згорів російський військовий супутник “Космос-2555”

В атмосфері згорів російський військовий супутник “Космос-2555”

Космос Росія Світ Супутник Сусіди

Російський військовий супутник «Космос-2555», запущений за допомогою ракети-носія “Ангара”, згорів в атмосфері.

Про це йдеться у повідомленні державної інформаційної агенції Росії “ТАСС”.

Вранці 18 травня 2022 року супутник зійшов з орбіти та згорів в атмосфері.

З Державного випробувального космодрому Міністерства оборони Російської Федерації в Архангельській області бойовим розрахунком Космічних військ Повітряно-космічних сил 29 квітня 2022 року було успішно здійснено пуск ракети-носія легкого класу «Ангара-1.2» з космічним апаратом.

30 квітня Міністерство оборони Росії заявило, що «старт ракети-носія та виведення космічного апарату на розрахункову орбіту пройшли у штатному режимі. Через дві хвилини після старту ракета-носій «Ангара-1.2» була прийнята на супровід наземними засобами управління Головного випробувального космічного центру імені Германа Титова, і що «в розрахунковий час космічний апарат було виведено на цільову орбіту та прийнято на управління наземними засобами Космічних військ ПКС. З космічним апаратом встановлено та підтримується стійкий телеметричний зв’язок, його бортові системи функціонують у штатному режимі».

За американськими даними, запущений при цьому космічний апарат під позначенням «Космос-2555» було виведено на сонячно-синхронну орбіту 279 x 294 км з нахилом 96,44 град.

Проте за наступними іноземними повідомленнями, у наступні дні «Космос-2555» провів лише одну короткочасну корекцію орбіти (6 травня) і з того часу його орбіта демонструвала стабільне зниження, внаслідок чого апарат до 14 травня знизився до орбіти 222 х 238 км.

В результаті прогнозувалося сходження його з орбіти вже 15-16 травня, якщо не відбудеться нової корекції.

За рядом повідомлень, 14 травня були спроби корекції орбіти супутника, однак, мабуть, вони не мали серйозного ефекту.

Ракета-носій «Ангара-1.2» у серійному виконанні, що вивела на орбіту космічний апарат «Космос-2555». Квітень 2022. Фото: ЗМІ РФ

Апарат відновив зниження і вранці 18 травня увійшов у щільні шари атмосфери, ймовірно, над південною частиною Тихого океану на південь від Нової Зеландії.

За твердженнями західних космічних оглядачів, апаратом «Космос-2555» був військовий супутник оптичної розвідки.

Існує й альтернативна версія, згідно з якою апарати «Космос-2551» та «Космос-2555» нібито використовувалися «для перевірки систем придушення із Землі».

Космос Росія Світ Супутник Сусіди