fbpx
В Болівії стався військовий переворот

В Болівії стався військовий переворот

Болівія Військовий переворот Латинська Америка Світ

Президент Болівії Ево Моралес Айма заявив про складання повноважень глави держави, після заклику від командувача збройними силами Болівії Вільямса Калимана.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна

Заяву Ево Моралес Айма транслювала радіостанція Pio Doce, незадовго до оголошення він покинув адміністративну столицю країни. Прохання про відставку направлено болівійському парламенту.

“Я йду заради миру і запобігання більшого насильства щодо тих, хто підтримує мене, своєї команди, моєї сім’ї, будинки яких були спалені”, – сказав Моралес.

Моралес оголосив про відхід з поста президента країни на тлі масових протестів, що почалися після 20 жовтня, коли в Болівії відбулися президентські вибори, що супроводжувалися підтвердженими фактами шахрайства.

“Я хочу звернутися до Камачо і Мессе (лідерів болівійської опозиції) із закликом зупинити це насильство”, – додав він.

Слідом за Моралесом у відставку подав і віце-президент Болівії Альваро Гарсіа-Лінера.

Елітні підрозділи болівійської поліції виведені на патрулювання низки міст країни для того, щоб перешкоджати актам вандалізму, сутичок прихильників і супротивників Ево Моралеса Айми, який подав у відставку з поста президента країни.

“Ми – разом з народом. Захист народу – це наше найвище завдання. Ми посилюємо нашу поліцейську службу спецназом, цього вимагає населення”, – повідомив журналістам командувач поліцейської службою Юрі Кальдерон.

Він зазначив, що директорам національних і регіональних поліцейських управлінь направлено відповідне повідомлення.

Протести в Болівії

Раніше в неділю Моралес оголосив щодо проведення в країні позачергових загальних виборів і про зміну всього складу Вищого виборчого суду (виборчої комісії) Болівії.

У неділю протягом дня надходили повідомлення про те, що в місті Оруро групи агресивно налаштованих людей підпалили будинок губернатора департаменту Оруро Віктора Васкеса, а також розграбували і підпалили будинок сестри Моралеса Естер.

У ніч на неділю натовпи протестувальників взяли в облогу центральні офіси загальнонаціональної державної радіостанції Radio Patria Nueva і загальнонаціонального державного телеканалу Bolivia TV в Ла-Пасі. Ці ЗМІ були змушені припинити інформаційне мовлення, і передавали в ефір тільки патріотичну і фольклорну музику та фільми.

Повідомляється, що аналогічні дії зроблені і щодо телерадіокомпанії Mega, яка належить Саулю Агілару, голові адміністрації міста Оруро – столиці однойменного департаменту.

Болівія Військовий переворот Латинська Америка Світ