fbpx
У Хорватії розбився винищувач МиГ-21

У Хорватії розбився винищувач МиГ-21

Авіаінциденти МиГ-21 ПС Хорватії Світ Хорватія

Сьогодні близько 14:00 поблизу міста Дарувар, за 120 кілометрів на схід від Загреба, розбився винищувач МиГ-21 ПС Хорватії.

Про це повідомило міністерство оборони Хорватії.

МиГ-21 розбився в безлюдній лісовій місцевості у Віровітицько-Подравинському повіті.

Літак МиГ-21 під час планового тренувального польоту близько 14:00 впав у малонаселеному районі поблизу Слатини. Вжито всіх заходів для пошуку та порятунку екіпажу“, – йдеться у повідомленні міноборони Хорватії.

Прем’єр-міністр країни Андрей Пленкович прокоментував катастрофу літака.

Я нещодавно розмовляв з міністром Баножичем, обидва пілоти живі, один поранений. Літак також знайшли”, – сказав прем’єр-міністр Пленкович.

Також він розповів певні деталі, які можуть вказувати на причину катастрофи.

Це був регулярний рейс, це була технічна несправність і розслідування встановить, що стало причиною катастрофи”, – заявив Пленкович.

МиГ-21

МиГ-21 – радянський легкий надзвуковий фронтовий винищувач третього покоління. Найпоширеніший надзвуковий літак в історії, а також наймасовіший винищувач 3-го покоління.

Відомо, що ВПС Хорватії мають у своєму складі трохи більше десяти боєздатних винищувачів МиГ-21 різних модифікацій (у тому числі й навчально-бойових).

У 2003-2004 роках вісім МиГ-21бис та чотири МиГ-21УМ були модернізовані в Румунії, після цього винищувачі отримали позначення МиГ-21бис-D та МиГ-21УМD.

У 2013 році українська держкомпанія «Укрспецекспорт» перемогла у тендері на модернізацію 7 хорватських МиГ-21 та постачання ще 5 модернізованих МиГ-21 з наявних у ДП «Одесавіаремсервіс». Сума угоди оцінюється у $13,7 млн.

Раніше прем’єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович оголосив про те, що уряд ухвалив рішення про закупівлю 12 вживаних винищувачів Dassault Rafale, котрі мають замінити нинішній парк МиГ-21. Для ВПС Хорватії планують придбати 12 винищувачів Rafale, оновлених до новітньої версії F3-R. Вартість угоди оцінюється в €1 млрд. У цю вартість також включено навчання, запчастини та озброєння.

Авіаінциденти МиГ-21 ПС Хорватії Світ Хорватія