fbpx
В РФ заявили про створення антидронового захисту на базі аеростатів

В РФ заявили про створення антидронового захисту на базі аеростатів

Аеростати ППО та ПРО Росія Світ Сусіди Фортифікація

Російська компанія «Первый дирижабль» заявила про розробку системи об’єктового захисту «Барьер» на основі загороджувальних аеростатів.

Новину оприлюднили російські медіа.

Під час російської конференції, що присвячена технологіям виявлення та протидії БпЛА, представники компанії «Первый дирижабль» анонсували систему захисту стратегічних об’єктів, що базується на системі аеростатів, або, як кажуть самі розробники, дирижаблів.

У разі появи ворожих дронів, що наближаються до об’єкта, система підніматиме у повітря мережу аеростатів з прикріпленими сітками. Такі перешкоди мають «ловити» безпілотники. У разі попадання БпЛА в сітки певна її секція відокремлюється, а її місце має зайняти нова.

Кожен аеростат системи «Барьер» може підіймати до 30 кг корисного навантаження, а максимальна висота роботи всієї конструкції сягає 300 метрів.

Представники компанії розповіли, що їх система захисту вже пройшла випробування на полігоні та отримала перші замовлення. За їхніми словами, аеростати вироблятимуть на їхніх потужностях, а сітки — на «спеціалізованих підприємствах».

Загороджувальні системи на основі аеростатів для захисту від повітряних загроз активно почали використовувати ще під час Другої світової війни. Тоді вони головним чином призначалися для перехоплення бомбардувальників та перших у світі крилатих ракет V-1 та показали свою ефективність.

Зокрема, за весь час німецьких бомбардувань Велика Британія перехопила за допомогою своїх аеростатних загороджувачів більше двох сотень ракет.

Британський аеростат-загороджувач в небі над Лондоном в ході Другої світової війни.

Теоретично, не менш ефективною така система буде і проти далекобійних ударних дронів, які діють на відносно низьких висотах та летять зі значно нижчою швидкістю. Влучання у сітку зупинить та дестабілізує літак, нейтралізувавши його.

Крім того, хоч ціна такої системи і не була озвучена, її вартість, очевидно, має бути меншою, ніж потенційне встановлення повноцінних зенітних систем протиповітряної оборони навколо стратегічного об’єкта.

Варто також згадати, що Росія вже використовує аеростати як засоби тривалого спостереження та розвідки. Їх використовували в зоні бойових дій та підрозділи ФСБ на кордоні країни.

Російський аеростат АКВ-05 з оптичною станцією на кордоні з Фінляндією, 2024 рік. Фото: телеканал "Россия 1"

Зокрема, військові залучають аеростати АКВ-05, котрі є носіями комплексів оптичного, тепловізійного та радіотехнічного спостереження та можуть вести розвідку на відстань до 10 кілометрів.

Аеростати ППО та ПРО Росія Світ Сусіди Фортифікація