fbpx
В РФ заявили про збиття власного Ка-29

В РФ заявили про збиття власного Ка-29

Авіаінциденти Авіація Війна з Росією Ка-29 Росія Світ Чорне море

У Росії заявили про втрату власного транспортно-бойового гелікоптера Ка-29 під час  української комбінованої атаки дронів.

Про це повідомляє низка російських блогерів, пов’язаних зі збройними силами РФ.

У ніч з 20 на 21 червня південь Росії, зокрема, Краснодарський край зазнав масованої комбінованої атаки надводних дронів та безпілотних літальних апаратів.

Для перехоплення морських дронів у Чорному морі поблизу Анапи РФ підняла у повітря гелікоптери. Один із них під час відбиття атаки був збитий.

Повідомляється, що внаслідок інциденту загинули всі чотири члени екіпажу.

Авіаінцидент

За попередніми оцінками росіян, збиття власного повітряного судна нібито сталося через помилку операторів зенітного ракетного комплексу «Панцирь-С1», які сплутали борт з українським безпілотником.

Блогери, пов’язані з повітряно-космічними силами РФ, дорікають російській авіаційній системі розпізнавання «свій-чужий», яка некоректно працює в реальних бойових умовах.

Втім, не виключено, що насправді втрата російського гелікоптера могла відбутись за інших умов. На початку травня Україна вперше застосувала морські дрони з зенітними ракетами для боротьби з російською авіацією.

Безпілотник, озброєний авіаційними ракетами класу «повітря-повітря», вистрілив по гелікоптеру, однак не влучив. Згодом Ка-29 знищив його з бортового озброєння.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України підтвердили, що одна з модифікацій морського надводного дрона Magura обладнана ракетами класу «повітря–повітря» Р-73.

За словами командира спецпідрозділу Group 13 із позивним Тринадцятий оснащені такими ракетами ударні морські дрони вже використовувалися під час бойових операцій на Чорному морі, і це стало серйозним фактором страху й ризику для російської авіації.

«Такі розробки ефективні ― росіяни їх дуже бояться. Коли вони їх бачать, то бояться навіть підлітати. А унікальність в тому, що такого ні в кого немає. […] Це озброєння вже встановлене, і воно буде давати свої результати», ― сказав він.

Авіаінциденти Авіація Війна з Росією Ка-29 Росія Світ Чорне море