fbpx
В Росії спустили на воду новий ракетний катер “Ступинец”

В Росії спустили на воду новий ракетний катер “Ступинец”

ВМФ Росії Ракетні катери Росія Суднобудування Флот

В Росії на суднобудівному заводі «Вымпел» в місті Рибінськ спустили на воду новий ракетний катер “Ступинец” проєкту 12418 “Молния”.

Про це пише “Медиа Палуба”.

Катер отримав назву на честь міста Ступіно неподалік Москви.

Новий катер отримав таке ж наіменування, як тривалий час єдиний ракетний катер проєкту 1241.1Т російського флоту на Каспійському морі.

Ракетний катер "Ступенец"

За інформацією наведеною у російськомовній Вікіпедії, одноіменний ракетний катер проєкту 12411Т списали у 2023 році, проте джерел цієї інформації не наводять.

Він знаходився на службі з 1985 року, заклали у 1982 році, а спустили на воду у 1984 на Середньо-Невському суднобудівному заводі в Санкт-Петербурзі.

Тобто у будівництво нового ракетного катеру “Ступинец” закладається правоприємність між ракетними катерами.

Як заявляється, проєктанти катеру – конструкторське бюро «Алмаза» видозмінили проєкт 12418, що візуально видно навіть з побудованими для В’єтнаму та Туркменістана.

Можна помітити інше розміщення пускових устновок протикорабельного комплексу та кількість пускових для протикорабельних ракет.

Відмінності у комплекті пускових протикорабельних ракет на ракетних катерах проєкту 12418

На ракетних катерах ВМС В’єтнаму та ВМС Туркменістану по 16 пускових установок протикорабельних ракет, а на російському варіанті – 8. Також на російських вони стоять перпендикулярно корпусу катеру, що потягнуло за собою зміну архітектури корабля.

Візуалізація ракетного катеру оновленого проєкту 12418

Заявляється, що також покращили житлові умових для команди, встановили нову артилерійську установку, засоби навігації та зв’язку.

Вказані ракетні комплекси озброєні протикорабельними ракетами Х-35 призначені для боротьби з надводними силами, проте під час широкомасштабної агресії фіксувалися випадки застосування росіянами них проти наземних цілей.

Їх запускали з повітряних носіїв по території нашої держави. По характеристикам її можна співставити з авіаційною ракетою Х-59.

Що ж до спуску на воду ракетного катеру “Ступинец” проєкту 12418 “Молния”, то варто нагадати, що два корпуси 01301 та 01302 були закладені на заводі в Рибінську ще в 1991-1992 роках.

Вони будувалися за експортним проєктом 12421, але через те що замовника не було знайдено простоювали на заводі більше 20 років.

У 2016 році їх вирішили добудувати за оновленим проєктом для потреб військово-морського флоту Російської Федерації.

Спочатку заявлялося, що їх введуть до строю у 2018 році, але станом на 2019 рік цього не було зроблено і роботи фактично зупинилися.

Ракетний катер Ступенец проєкту 12418 у процесі будівництва в 2019 році

У 2020 році з’явилася інформація, що робота по катерам фактично зупинена через відсутність дизельних двигунів М-507А. Тоді ж прозвучали прогнози щодо спуску на воду у 22-23 роках. Навіть ті терміни не були реалізовані та спуск відбувся лише в другій половині 2024 року.

ВМФ Росії Ракетні катери Росія Суднобудування Флот