fbpx
В Росії відповіли на ноту МЗС України

В Росії відповіли на ноту МЗС України

ВМС України Керченська криза Керченська протока Чорне море

В Росії заявили, що повернення захоплених українських кораблів буде можливим, як Україна візьме відповідальність за події, що стались 25 листопада 2018-го року.

Про це сказав член Ради Федерації Сергій Цеков, пише ТАСС.

Зокрема посадовець зазначив, що Україні «слід визнати факт провокації», тобто він виключив виконання рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо повернення захоплених військових моряків та кораблів.

Коментуючи нещодавно відправлену ноту Міністерством закордонних справ України, Цеков сказав, що Україні «слід визнати факт провокації» та лише потім говорити про кораблі. На його думку, українські кораблі можуть бути корисними для слідства.

Мова йде про повернення захоплених катерів “Нікополь” та “Бердянськ”, а також рейдовий буксир “Яни Капу”.

Захоплені рейдовий буксир "Яни Капу" та МБАКи "Бердянськ" та "Нікополь" у окупованій Керчі

Раніше адвокат українських військових моряків Микола Полозов в інтерв’ю для Крим.Реалії розказав, що ймовірно російська влада поверне захоплені катери “Нікополь” та “Бердянськ”, а також рейдовий буксир “Яни Капу” до кінця 2019-го року.

Нагадаємо, що 25 листопада 2018-го року в наслідок російської агресії у нейтральних водах Чорного моря Росія захопила 24 члени екіпажів корабельно-катерного угрупування, які рухались з порту Одеса до порту Маріуполь на Азовському морі.

Окрім військовослужбовців також було захоплено два малих броньованих артилерійських катери “Бердянськ” (P175) та “Нікополь” (P176), а також рейдовий буксир “Яни Капу” (A947).

7 вересня за результатами обміну до України було повернуто всіх військовополонених моряків, за рішенням Міжнародного трибуналу з морського права повернення українських кораблів мало відбутися разом з моряками і одразу.

В Росії весь цей час акт агресії проти України називали “провокацією”, що вчинили українські моряки.

ВМС України Керченська криза Керченська протока Чорне море