fbpx
У Росії відправили за ґрати 12 розробників гіперзвукових технологій, троє з них померли

У Росії відправили за ґрати 12 розробників гіперзвукових технологій, троє з них померли

Гіперзвукові ракети Затримання Росія Світ

У Росії відправили за ґрати щонайменше 12 учених-фізиків, які вивчали фізичні процеси при гіперзвукових швидкостях.

Про це повідомляє видання BBC.

Як зазначають у виданні, затримані вчені були засуджені за статтею “державна зрада”. Натепер троє з них уже померли.

Російська спецслужба ФСБ розпочала активно цікавитися фахівцями у цій галузі після 2018 року. Саме тоді, РФ розпочала активну піар-кампанію власних гіперзвукових ракет та здійснювала їх випробування.

Незабаром декілька вчених фізиків були заарештовані у Центральному науково-дослідному інституті машинобудування (ЦНДІмаш), Центральному аерогідродинамічному інституті імені професора Жуковського (ЦАГІ), а також у Новосибірському інституті теоретичної та прикладної механіки (ІТП).

У Новосибірському інституті теоретичної та прикладної механіки головними підозрюваними стали директор Олександр Шиплюк та головні науковці Олександр Маслов і Валерій Звегінцев. Перших двох звинуватили у передачі таємних технологій Китаю.

За інформацією західних ЗМІ, Валерій Звегінцев також був звинувачений у передачі гіперзвукових технологій до Ірану через появу у місцевому журналі схожої інформації, яку він використовував для внутрішнього користування.

Також справу про держзраду завели на провідного фахівця, фізика Володимира Кудрявцева з Центрального науково-дослідного інституту машинобудування. За дивних обставин він не дожив до початку судового засідання.

Така сама доля спіткала й іншого науковця, Романа Ковальова, якого після звільнення з-під варти через декілька тижнів знайшли мертвим.

Ще один померлий був завідувачем лабораторії квантових оптичних технологій в Інституті лазерної фізики Сибірського відділення РАН — Дмитро Колкер. Його після затримання відвезли до СІЗО просто з лікарні на четвертій стадії раку, де він помер через два дні.

У приватних розмовах адвоката Євгена Смирнова зі співробітниками російської спецслужби ФСБ вони зазначали, що затримання відбуваються за “бажанням згори”. Крім того, слідчі прямо говорили, що доповідають Путіну про кожну таку справу щодо вчених.

Також Смирнов додав, що така увага до вчених з боку ФСБ пов’язана з удаванням, що за російськими ракетними технологіями йде полювання західних спецслужб.

Робота ФСБ полягала у пошуках серед їхніх міжнародних проєктів за 10–15 років того, що їм максимально підходить для звинувачення людини у державній зраді.

Гіперзвукові ракети Затримання Росія Світ