fbpx
В Румунії створюють угорську автономію

В Румунії створюють угорську автономію

Балкани Європа Румунія Світ Сусіди Угорщина

Палата депутатів румунського парламенту за так званою «мовчазною процедурою» ухвалила закон про автономію Секейського краю – району компактного проживання угорської національної меншини в Румунії.

Про це повідомляє Балканський оглядач.

До автономії увійдуть території в Північній Трансильванії – повіти Харгіта, Ковасна та місто Муреш.

Документ передбачає створення автономного регіону з правосуб’єктністю в Румунії. У автономії буде президент, якого будуть обирати мешканці регіону.

Територія проживання угорців в Румунії

Угорська мова стане офіційною. Передбачається вільне використання «символіки угорської нації».


Читайте також: Стратегія протидії угорському впливу


До автономного регіону, згідно з законопроектом, входитимуть нинішні округи Ковасна та Харгіта, а також місто Муреш.

Документ передбачає надання автономного статусу Секейському після ухвалення закону та підтвердження його на місцевому референдумі. Відміна автономії також має бути затверджена на референдумі.

Законопроєкт з намірами створити автономію в Румунії був ініційований депутатами від Демократичного союзу угорців і був поданий до Палати депутатів наприкінці минулого року.


Матеріал по темі: Угорський вплив на Закарпатті. Частина 1


Ініціатори кажуть, що створення автономного регіону є відображенням історичної ідентичності регіону та має забезпечить рівні можливості для громадян та захист угорської національної ідентичності.

Кінцевий термін, до якого повинна бути обговорена і проголосована ініціатива із надання автономії, минув 25 березня, і парламентарі зафіксували «мовчазне ухвалення» документу на пленарному засіданні 23 квітня. Тепер законопроект надійде до Сенату, рішення якого буде вирішальним.
Раніше румунський уряд та профільні парламентські комітети виступали проти цього закону.

Зазначалося, що документ не враховує положень Конституції, згідно з якими «Румунія є національною, суверенною та незалежною державою, унітарною та нероздільною».

Балкани Європа Румунія Світ Сусіди Угорщина