fbpx
В Україні авіамузей реставрує бомбардувальник Іл-28

В Україні авіамузей реставрує бомбардувальник Іл-28

Авіаремонт Авіація Бомбардувальник Київ Музей Україна

У Києві музей авіації розпочав роботи з реставрації радянського реактивного фронтового бомбардувальника Іл-28.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на музеї авіації імені О.К. Антонова.

Роботу з реставрації літака проводитимуть для Державного музею авіації України імені Антонова Олега Костянтиновича.

Цей музей найбільший в Україні технічного профілю, знаходиться у Києві поблизу аеропорту «Жуляни».

Частина реактивного бомбардувальника Іл-28. Жовтень 2021. Фото: Авіамузей у Києві

«Зараз літак нагадує купу деталей, такий собі “Лего” з яких треба зібрати повноцінний літак, та відновити деталі яких нема», – розповідають у музеї.

Також повідомлено, що ліхтар кабіни Іл-28 зберігся окремо. Не повідомляється скільки буде коштувати реставрація бомбардувальника.

Частина реактивного бомбардувальника Іл-28. Жовтень 2021. Фото: Авіамузей у Києві

Іл-28

Іл-28 – перший радянський реактивний фронтовий бомбардувальник. У середині 1950-х років був основною ударною силою фронтової авіації СРСР і країн Варшавського договору.

Відрізнявся надійністю і простотою в експлуатації. Літаки цього типу брали участь у багатьох локальних конфліктах. Літак — суцільнометалевий вільнонесний моноплан. У конструкції широко застосовувався алюмінієвий сплав (дюраль). Силовий набір фюзеляжу зі шпангоутів і стрингерів. Кабіна герметизована і звукоізольована.

Крило пряме, трапецієподібне, моноблокове дволонжеронне. Для управління по крену використовувалися елерони. Кіль і стабілізатор стрілоподібні. Керування тримером керма напрямку і елеронів електричне, тримера рулів висоти — механічна тросова проводка і шестеренні механізми.

Іл-28 – радянський реактивний фронтовий бомбардувальник

Довідково: У натурних фондах музею представлені розробки практично всіх ведучих авіаційних КБ радянського періоду – Туполєв, Яковлєв, Іллюшин, Антонов, Сухой, Мікоян-Гуревич, Камов, Міль, Берієв, а також репліки початку XX століття.

Своєю чергою, колекції сформовані як за принципом призначення ЛА, так і за належністю до окремих КБ. Виняток становить КБ. А. Н. Туполєва – тут виділена окрема «Бекфайр-колекція», куди увійшли бомбардувальники-ракетоносці сімейства Ту-22М.

Також в музеї представлений унікальний експонат- вертоліт Мі-26 який був ліквідатором аварії на Чорнобильській Атомній електростанції, врятований від захоронення в розпиляному стані, в могильнику техніки Буряковка завдяки діям дирекції НАУ, музею, а також МОНУ. На сьогодні унікальний експонат відкрито доступний для огляду в музеї.

Авіаремонт Авіація Бомбардувальник Київ Музей Україна