fbpx
В Україні дозрів перший врожай “порохового” бавовника

В Україні дозрів перший врожай “порохового” бавовника

Виробництво боєприпасів Україна

Перший дослідний врожай спеціальних сортів бавовника, необхідних для виробництва артилерійського пороху, дозрів на півдні України.

Про це повідомляє видання “Економічна правда”.

На полях у двох локаціях на Одещині дозрів бавовник, що був висаджений в межах урядового проєкту з виробництва сировини для боєприпасів. Мова йде про експериментальний врожай розміром “декілька точок по 10 соток”. На цих площах навесні засіяли 5 імпортних сортів.

У Мінагрополітики вже отримали проміжні результати експерименту: сформувалися та відкрилися перші “коробочки” бавовни, а отже рослина може дозрівати в українському кліматі.

Цей експеримент потрібен, щоб зрозуміти, чи може бавовна взагалі рости там, і чи можна її використовувати для стратегічних цілей промисловості. Ми вже побачили: на 99% вона може рости“, – каже директор департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.

Далі урожай збиратимуть у декілька етапів, щоб передати бавовну в різних фазах дозрівання на експертизу до лабораторій Міноборони та Мінстратегпрому. Там мають визначити, чи підходить волокно для виробництва пороху для дальньої артилерії — воно має бути завдовжки до 0,15 мм.

Бавовна та порох

У виданні зазначили, що наразі вирощення бавовника – екологічний експеримент, а не промисловий проєкт. За попередніми оцінками Мінагрополітики, теоретично в Україні бавовник можна посіяти на 10 тис. гектарів.

На нинішньому етапі ще зарано говорити про промислове виробництво бавовни: досі невідомо, чи приживуться сорти рослини в інших регіонах країни. До того ж, 2024 рік відзначився аномальною спекою, що не гарантує успішного врожаю у наступних роках.

Крім того, навіть за умови успішного вирощення значних обсягів самої бавовни, для виробництва артилерійського пороху — нітроцелюлози — знадобиться розбудова великого технологічного ланцюга вартістю сотні мільйонів доларів.

За три роки ми отримали лише одну пропозицію від західної компанії, яка пропонувала побудувати завод за 20 млн євро з переробки нітроцелюлози у порох. Йшлося про 600 тонн пороху на рік, чого вистачило б на 160 тисяч 122-міліметрових боєприпасів. Але це лише один, найпростіший етап у технологічному ланцюгу“, – зазначив Бельбас.

Раніше “Мілітарний” повідомляв, що європейські виробники боєприпасів перебувають у серйозній залежності від постачання порохових сортів бавовни з Китаю.

За даними Центру міжнародної торгівлі, на Китай припадає майже половина бавовни, що продається у всьому світі. Найбільшими імпортерами матеріалу є Німеччина, Швеція та Бельгія, котрі залишаються основними виробниками боєприпасів в ЄС.

Виробництво боєприпасів Україна