fbpx
В Україні розглядають можливість легалізації трофейної зброї

В Україні розглядають можливість легалізації трофейної зброї

Верховна Рада Законодавство МВС Піхотне озброєння Україна

У МВС висловили сподівання, що у законопроєкті № 5708 «Про право на цивільну вогнепальну зброю» буде передбачена модель легалізації трофейної або віднайденої зброї.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив заступник міністра внутрішніх справ України Ігор Бондаренко.

На думку міністра, якщо громадянин у законний спосіб здобув зброю, яка не є власністю держави України, він повинен мати можливість залишити її собі.

Головна умова – щоб ця зброя не мала кримінального сліду.

Таку одиницю зброї піддаватимуть перевіркам за всіма обліками.

Стрільба з пістолету Макарова

У законодавстві можуть передбачити, що у разі скоєння особою, яка володіє зброєю, певної кількості адміністративних чи кримінальних правопорушень, до неї вживатимуться санкційні заходи – навіть тимчасове вилучення зброї з користування або примусовий продаж з відшкодуванням вартості.

Чиновник уточнив, що коли цей законопроєкт буде прийнятий, може знати тільки Верховна Рада.

«Все, що було необхідне для повного розуміння предметної області народними депутатами — інформація щодо поточного стану, статистичні дані, інша запитувана інформація, – було надано», – сказав посадовець.

Бондаренко відзначив, що це питання є вкрай актуальним, оскільки в Україні вже давно назріла потреба у реформуванні сфери дозвільної системи для запровадження прозорої та зручної процедури отримання громадянами дозволу на зброю, та водночас – суворого контролю за її обігом.

Ігор Бондаренко. Фото: МВС України

За його словами, наразі питання, пов’язані з обігом вогнепальної зброї в Україні, регламентовані на рівні підзаконних нормативно-правових актів.

«Саме тому необхідне прийняття цього закону – для забезпечення комплексного врегулювання всіх проблемних питань, пов’язаних з обігом зброї в країні, зокрема – визначення правового режиму власності на зброю та закріплення прав та обов’язків громадян і юридичних осіб щодо виробництва, набуття, володіння, розпорядження та використання зброї і боєприпасів», – сказав посадовець.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про право на цивільну вогнепальну зброю» № 5708. Законопроєкт на засіданні 23 лютого підтримали 274 депутати.

Верховна Рада Законодавство МВС Піхотне озброєння Україна