fbpx
В Україні розглядають скасування заборони на експорт дронів – ЗМІ

В Україні розглядають скасування заборони на експорт дронів – ЗМІ

БпА (Безпілотні апарати) Експорт ОПК Світ Україна

Україна розглядає скасування заборони на експорт безпілотників, щоб отримати додаткові кошти на збільшення їх виробництва для потреб Сил оборони.

Про це пише газета Financial Times.

Після початку російського повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року експорт військової продукції з України був заборонений, щоб закривати потреби власних військ.

Наразі українські війська на фронті терміново потребують великої кількості дронів різного призначення. Але ресурси держави для оплати виробництва та постачання безпілотників обмежені.

Тому виробники дронів шукають можливості для експорту своєї продукції за кордон, щоб отримати кошти для розширення виробництва, а також залучити інвесторів.

У статті стверджується, що експорт безпілотників може принести Україні до 20 мільярдів доларів.

Голова підкомітету Верховної Ради з економічних питань Олександр Маріковський каже, що це якраз ті гроші, яких бракує Україні.

За його словами, у ситуації, коли єдиними замовниками є держава та благодійні фонди, українські виробники часто стикаються з короткостроковими чи відкладеними контрактами та не мають довгострокових гарантій для купівлі й тестування дорогих компонентів.

Також є побоювання витоку мізків та скорочення податкових надходжень, тому що деякі компанії переносять своє виробництво до інших країн, що робить питання про скасування заборони ще більш актуальним.

Безпілотники SHARK та MINI SHARK на стенді ALS Systems на виставці MSPO. Вересень 2024. Фото: «Мілітарний»

Зокрема, у Польщі випускатимуть дрони від української компанії Ukrspecsystems. Йдеться про виробництво розвідувальних безпілотників SHARK, MINI SHARK та PD-2.

Також виробництво українських дронів запущено у Словаччині та Чехії.

Україна на сьогодні здатна виробляти загалом 4 мільйони дронів щороку. Наразі вже більше 1,5 мільйона законтрактовано. Розповів Президент Володимир Зеленський на відкритті Другого міжнародного Форуму оборонних індустрій на початку жовтня.

БпА (Безпілотні апарати) Експорт ОПК Світ Україна