fbpx
В Україні розробили міношукач для сільгосптехніки

В Україні розробили міношукач для сільгосптехніки

Вінниччина Міни Розмінування Україна Цивільні громадяни

На Вінниччині розробили пристрій для виявлення мін на полях, який монтується на сільгосптехніку.

Про це повідомив голова Вінницької облради Вячеслав Соколовий.

Технологія передбачає використання безпілотних пристроїв, які забезпечують пошук вибухонебезпечних предметів і їх маркування на полях.

Це спростить роботу вибухотехнічних служб, які займаються розмінуванням деокупованих територій.

Технологію створило підприємство Frendt LLC спільно з науковцями Вінницького національного технічного університету.

Оператор з пультом керування для обладнання з пошуку мін, яку встановили на трактор. Січень 2023. Україна. Фото:  голова Вінницької облради Вячеслав Соколовий

Вони поєднали прилади дистанційного управління та звичайні трактори.

«Міни на полях шукає сільськогосподарська техніка, процес відбувається дистанційно – і це береже життя працівникам полів та спрощує роботу вибухотехнікам», – йдеться у повідомлені.

На трактор кріпляться металодетектори. Передній фіксує інформацію та в режимі онлайн передає її на диспетчерський центр.

Трактор автоматично зупиняється, якщо на шляху виявлений небезпечний предмет. Далі – чекає подальших вказівок оператора.

Технологія передусім актуальна для регіонів України, де відбувалися бойові дії. Розробники вважають, що згодом вона буде затребуваною і для 30% поки що окупованої території України, позаяк розмінування територій стане першочерговим завданням після їх звільнення.

Знищений трактор, який на Донеччині наїхав на міну. Грудень 2020 року. Україна. Фото: відділ інформаційної політики Донецької обласної прокуратури.

«Компанія демонструє розробку безпілотної техніки, яка буде працювати для повернення у виробництво земель на звільнених територіях. Багато їх заміновано», – сказав Вячеслав Соколовий.

Голова Вінницької облради зазначив, що виробництво аграрної продукції – це продовольча безпека країни. Відповідно, розмінуванню полів має бути приділена велика увага.

Вінниччина Міни Розмінування Україна Цивільні громадяни