fbpx
В Україні розробили розвідувальний БПЛА «Гор»

В Україні розробили розвідувальний БПЛА «Гор»

Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) ОПК Україна

Українські фахівці розробили розвідувальний безпілотник «Гор» для забезпечення потреб Сил оборони.

Перший прототип цього БПЛА запустили в небо у травні минулого року, повідомляє видання АрміяInform.

Про розробку вітчизняного дрона-розвідника розповів керівник української компанії-виробника Airlogix.

“Перші зразки поїхали на фронт для отримання відгуку вже в серпні 2022 року. Відгуки від військових спочатку були, як-то кажуть, так собі. Але потроху, крок за кроком ми усували недоліки.

Перейшли з піни на композитні матеріали. І вже пізніше дійшли до того вигляду, який у БПЛА «Гор» є зараз… Модифікували начинку дрона — зв’язок, GNS-приймач. Окрім цього, поставили потужну оптику — одну з топових камер, які доступні нині”, – згадує керівник компанії Віталій.

Потім виробник випробував свій дрон під дією засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ).

“Подивились, що в нас усе нормально, що можемо працювати: під час випробувань РЕБ не зміг подавити роботу наших систем. Це був уже грудень 2022 року”, – розповідає Віталій.

За словами керівника компанії, після проходження додаткових випробувань, безпілотник «Гор» допустили до експлуатації у Збройних Силах.

“Військові, які експлуатують наш «Гор» на фронті, розповідають, що на одному борті вже зробили понад 70 бойових вильотів для коригування артилерії. З них 30 — за два тижні. Ворожий РЕБ не стає на заваді йому. Якщо якісь поломки стаються у хлопців, вони надсилають дрон нам, ми ремонтуємо й відправляємо назад”, — зазначає керівник компанії-виробника.

БПЛА «Гор»

Безпілотник «Гор» розробив український стартап Airlogix. Він призначений для розвідки й коригування артилерії. БПЛА може знаходитися у повітрі 2-2,5 години, дальність польоти – 150 км, при цьому зв’язок та управління безпілотником зберігається на відстані 30-40 км. Дрон літає на висотах до 3500 м. У комплекс входить три безпілотника і станція управління.

Розвідувальний дрон має денну та нічну камеру, працює повністю на електричній тязі. Зараз ці БПЛА використовують Сухопутні війська ЗСУ.

Нині Airlogix веде активні переговори з іноземними інвесторами, які готові вкласти в «Гор» гроші.

Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) ОПК Україна