fbpx
В Україні створять інтернет-портал про факти російської агресії

В Україні створять інтернет-портал про факти російської агресії

Війна на Донбасі Донбас Злочин Інтервенція РФ 2014-2021 Історія Крим Російська агресія Україна

В Україні створять відкритий портал з історією злочинів Російської Федерації на окупованих територіях.

Про це повідомляє Український інститут національної пам’яті.

Підписано Меморандум про співпрацю задля консолідації зусиль щодо збереження задокументованих фактів та пам’яті про російську агресію.

Документ підписали: Український інститут національної пам’яті, Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Офіс Генерального прокурора, Міжнародний фонд “Відродження” та Центр дослідження безпекового середовища “Прометей”.

Співпраця передбачатиме створення першого в Україні інтернет-порталу про ключові події та злочини, скоєні під час окупації Російською Федерацією територій України – Криму та частини Донецької та Луганської областей.

В Україні створять інтернет-портал про факти російської агресії. Фото: Підписання документу

Це буде цифровий інструмент із забезпечення доступу кожного до подій про війну, що також слугуватиме важливим інструментом збереження пам’яті про неї.

Передбачається, що ресурс міститиме найрізноманітніші (українською та англійською мовами): свідчення очевидців, архівні джерела, усноісторичні джерела, інформацію ЗМІ, рішення та резолюції міжнародних організацій, фото та відеоматеріали.

Як зазначено, ключовою вимогою до всього проєкту є достовірність, об’єктивність та базування на офіційних даних.

Зокрема, в основі порталу будуть результати роботи Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора та прокуратури Автономної Республіки Крим та Севастополя, а також факти та свідчення, задокументовані неурядовими організаціями.

В Україні створять інтернет-портал про факти російської агресії

Ключові події

Інтернет-портал міститиме інформацію про ключові події з початку окупації Криму в лютому 2014 року та подальшого розв’язання Росією війни на сході України, діяльність російських військ та реакцію української влади й міжнародної спільноти, а також інформацію про конкретних осіб й основні сфери, на які вплинула окупація частини території країни за ці роки.

Першим на інтернет-порталі з’явиться тематичний модуль, присвячений окупації Криму.

До роботи над проєктом уже долучилися організації, що після початку російської агресії займаються документуванням злочинів, правопорушень та іншої важливої інформації щодо подій та наслідків збройного конфлікту на території України, надають допомогу жертвам війни.

Партнерами проєкту стали: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Кримська правозахисна група, Центр глобалістики “Стратегія ХХІ” і часопис “Чорноморська безпека”, Інститут Чорноморських стратегічних досліджень, Інформаційний прес-центр, Регіональний центр прав людини, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Кримський інститут стратегічних досліджень, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Союз вимушених переселенців, Центр прав людини ZMINA, КримSOS, Центр близькосхідних досліджень.

Ініціатори та партнери проєкту відкриті до співпраці з іншими урядовими та неурядовими організаціями, які поділяють його мету.

Війна на Донбасі Донбас Злочин Інтервенція РФ 2014-2021 Історія Крим Російська агресія Україна