fbpx
В Україні створили “Ініціативу Справедливості”, яка готуватиме покарання російських воєнних злочинців

В Україні створили “Ініціативу Справедливості”, яка готуватиме покарання російських воєнних злочинців

Війна з Росією Воєнні злочини Україна

В Україні заснували фонд “Ініціатива справедливості” (JIF). Це неурядова організація, яка у співпраці зі спецслужбами збиратиме детальну інформацію про росіян, що вчинили воєнні злочини в Україні. А також сприятиме їх засудженню та покаранню.

Про це розповів засновник фонду – український письменник та журналіст Станіслав Асєєв, який у 2017-2019 роках був в’язнем донецької катівні “Ізоляція”.

Ідея проста: ніхто не може приїхати до України, зґвалтувати її жінок, катувати чоловіків – та поїхати назад до РФ, гадаючи, що йому це минеться“, – пояснив Асєєв задум.

За словами Асєєва, організація працюватиме у тісній взаємодії з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

До складу публічної команди фонду також увійшли репортерка-правозахисниця Джанін ді Джованні, український вчений Ігор Козловський, ветеран ФБР Карен А. Грінуей, репортер Андрій Дубчак, волонтерка-парамедикиня Юлія “Тайра” Паєвська, адвокат і ветеран війни Масі Найєм.

Фонд збиратиме інформацію про конкретних воєнних злочинців і формуватиме профілі на кожного з них.

Підставою для створення профілю може бути рішення українського правоохоронного органу або ж іншої країни, як у випадку з підозрюваними у збитті MH17.

Так, на сайті вже є профілі Ігоря Гіркіна (ватажка терористів, що захопили Слов’янськ у квітні 2014), Анзора Бісаєва (командир підрозділу “Ахмат” Росгвардії), керівників та персоналу “Ізоляції”, офіцерів та рядових ЗС РФ, яких підозрюють у катуваннях та зґвалтуваннях.

“Ініціатива справедливості” пропонуватиме інформаторам грошову винагороду за цінні дані. Її можна буде отримати або на PayPal, або на криптогаманець, що гарантує конфіденційність.

“JIF створюється не на рік, не на два, а на десятиліття: ми розуміємо, що шукати цих потвор будемо стільки, скільки вони існуватимуть. Але коли Росія дійде до рівня 1990 року, а росіяни будуть стояти у довжелезних чергах за самогоном, проклинаючи вже мертвого Путіна – гроші за цих потвор на сайті будуть для них цілим статком. І починати треба вже зараз”, – поділився баченням перспективи ініціативи Асєєв.

Подібну діяльність в Ізраїлі провадив “мисливець за нацистами”. Симон Візенталь та його Центр єврейської документації (Відень, Австрія).  Зокрема Візенталь зміг організувати роботу, яка дозволила виявити високопоставленого гестапівця Адольфа Айхмана. Після цього, в 1960 році, його було доставлено на суд в Ізраїль у ході спецоперації Мосаду “Ґарібальді”.

 

 

Війна з Росією Воєнні злочини Україна