fbpx
В Україні створюють Службу судової охорони

В Україні створюють Службу судової охорони

Служба судової охорони Суд

Відповідно до Положення про Службу судової охорони № 1051/0/15-19, затверджену Вищою радою правосуддя (ВРП) 4 квітня 2019 року, в Україні створюють державний орган у системі правосуддя для забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах.

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на текст відповідного Положення

6 листопада 2019 року у Вищій раді правосуддя (ВРП) відбулось обговорення стратегії створення та розвитку Служби судової охорони.

Участь у ній взяли представники ВРП, Верховної Ради України, посадові особи Міністерства юстиції Канади, Служби шерифів Канади та українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні.

Стратегія розвитку Служби судової охорони охоплює період до 2022 року. Серед її ключових завдань як державного органу у системі правосуддя, створеного для забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах, належить також припинення проявів неповаги до суду, охорона приміщень судів, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників апаратів судів, забезпечення у суді безпеки учасників судового процесу.

Формений одяг та засоби індивідуального захисту працівників Служби судової охорони

Становлення Служби відбуватиметься у три етапи:

  • Перший (2019–2020 роки) – це комплектування органів управління та підрозділів, що виконуватимуть завдання з охорони Вищого антикорупційного суду та інших об’єктів, навчання та підвищення кваліфікації співробітників, охорона 100 % об’єктів у місті Києві, Київській та Вінницькій областях, апеляційних та місцевих судів у 16 областях України (у 2020 році Службою буде взято під охорону 405 об’єктів).
  • На другому етапі (у 2021 році) планується забезпечити охорону решти об’єктів (855), доукомплектувати штат органів управління та підрозділи оперативно-раптової дії і особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей.
  • Третій етап (2022 рік) – це завершення навчальних програм, доукомплектація підрозділів оперативно-раптової дії, завершення матеріально-технічного оснащення Служби.

Основними завданнями Служби є:

  1. підтримання громадського порядку в суді;
  2. запобігання проявам неповаги до суду та їх припинення;
  3. охорона приміщень суду, органів та установ системи правосуддя;
  4. виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників апарату суду;
  5. забезпечення безпеки учасників судового процесу.

Очікується формування підрозділів швидкого реагування та фізичної охорони суддів, які діятимуть у семи регіонах (округах) для реагування на спеціальні потреби та виклики.

Прийом працівників до підрозділів Служби здійснюється відповідно до контракту, укладеного строком на три роки, підписаного між працівником і керівником Служби.

На посади працівників Служби не можуть бути призначені особи:

  1. молодше 21 року;
  2. які за станом здоров’я відповідно до висновку закладу охорони здоров’я не можуть виконувати обов’язки працівника охорони;
  3. які перебувають на обліку в закладах охорони здоров’я через психічне захворювання, алкоголізм чи наркоманію;
  4. які визнані судом недієздатними або обмежено дієздатними;
  5. яким оголошено про підозру у вчиненні злочину – до закриття провадження або до набрання законної сили виправдувальним вироком;
  6. які засуджені за злочини, у тому числі судовими органами інших держав, або які мають непогашену чи не зняту в установленому порядку судимість;
  7. звільнені з правоохоронних органів та військової служби в порядку дисциплінарного стягнення;
  8. яких за вироком суду позбавлено права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Детально про Конкурс на зайняття вакантних посад у Службі судової охорони можна дізнатися на сайті Державної судової адміністрації України.

До початку повноцінного функціювання Служби судової охорони її завдання виконують співробітники Національної поліції та Національної Гвардії України.

Служба судової охорони Суд