fbpx
В Україні судитимуть пілота літака Ан-2, якого перехопив МиГ-29

В Україні судитимуть пілота літака Ан-2, якого перехопив МиГ-29

Авіаінциденти Авіація Ан-2 МиГ-29 СБУ Україна

За матеріалами СБУ перед судом постане пілот літака Ан-2, якого у серпні цього року перехопив МиГ-29 на Франківщині.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Службу безпеки України.

За матеріалами Служби безпеки України повідомлено про підозру пілоту літака-порушника, на перехоплення якого у серпні Збройні сили України підняли МиГ-29.

Чоловік здійснив виліт 7-го серпня 2021 року на знятому з експлуатації Ан-2 з території незареєстрованого злітно-посадкового майданчика «Косів».

Він не погодив маршрут, як це вимагає законодавство. Що могло спровокувати як зіткнення з іншими літаками, так і нищення інфраструктури в результаті можливого падіння.

Літак Ан-2, якого перехопив МиГ-29 у серпні 2021 року. Фото: СБУ

Літак-порушник зафіксувала протиповітряна оборона України, коли той слідував у бік державного кордону на території Чернівецької області.

Інформація про цей політ в органах обслуговування повітряного руху була відсутня, літак не подавав обов’язкових сигналів розпізнавання, а екіпаж не виходив на зв’язок. Цей інцидент класифікували як порушення державного повітряного простору.

Повітряним командуванням «Захід» Повітряних сил ЗСУ для реагування на виявлену загрозу було прийнято рішення про підйом у повітря екіпажу винищувача МиГ-29 з аеродрому в Луцьку.

Пілот винищувача виконав пошук, візуальне розпізнавання та примушування літака-порушника до посадки.

Винищувач МіГ-29 ПС ЗСУ з бортовим номером 47. Грудень 2020. Фото: «Укроборонпром»

Досудове розслідування встановило, що несанкціонований політ здійснив 45-річний житель Коломиї. Чоловік, не пройшовши навчання та не маючи пілотського посвідчення, підняв у повітря літак Ан-2, випущений 49 років тому і знятий з експлуатації.

Виліт він здійснив з території незареєстрованого злітно-посадкового майданчика «Косів», який не має допуску до використання. Зловмисник порушив ще цілу низку авіаційних правил, які регулюють безпеку польотів.

Літак Ан-2, якого перехопив МиГ-29 у серпні 2021 року. Фото: СБУ

Наразі «повітряному пірату» повідомлено про підозру за ст. 281 (порушення правил повітряних польотів) Кримінального кодексу України. Справу з обвинувальним актом передано до суду.

Авіаінциденти Авіація Ан-2 МиГ-29 СБУ Україна