fbpx
В Україні випробовують комплекс “Положеніє–2”

В Україні випробовують комплекс “Положеніє–2”

Випробування Львівський завод «ЛОРТА» ОПК Україна Укроборонпром

Львівський державний завод “ЛОРТА” завершив частину полігонних випробувань комплексу 1АР1 “Положеніє–2”.

Про це повідомляє пресцентр “Укроборонпром”.

Випробовування пройшли на Яворівському військовому полігоні в рамках виконання держоборонзамовлення.

1АР1 “Положеніє–2” – автоматизований звукометричний комплекс розвідки вогневих позицій артилерійських гармат і мінометів.

Члени комісії підписали протокол, у якому зазначено, що під час випробувань виявлено 100% цілей, зокрема, розривів.

1АР1 “Положеніє–2” на військовому параді України. Фото з відкритих джерел

Як повідомлено, стрільба здійснювалася зі 152-мм гаубиці Д-20 та 120-мм міномету 2Б11.

За результатами зроблено висновок щодо працездатності апаратури та запропоновано продовжити випробування на полігоні, який у повному обсязі забезпечить виконання вимог Програми та методики їхнього проведення.

У склад комплексу “Положеніє-2” входять апаратна машина на базі багатоцільового транспортера МТ-ЛБу, три акустичні бази, дев’ять високочутливих датчиків-мікрофонів (звукоприймачів), метеостанція тощо.

Звукова інформація, що надходить завдяки звукоприймачам, обробляється комп’ютером, який надає координати артилерійських позицій противника, а також місця розривів снарядів і мін, випущених своєю артилерією.

Надалі оброблена та зашифрована інформація передається закритими каналами зв’язку і відображається в онлайн-режимі на екрані оператора та цифровому планшеті артилерійського командира.

Як заявлено в “Укроборонпром”, дальність розвідки вогневих позицій для мінометів становить до 8 км, а для артилерійських гармат – до 25 км.

Розробка була розпочата в 1995 році та завершена в грудні 2012 року.

Комплекс “Положеніє-2” прийнятий на озброєння Збройних Сил України у 2013 році. На момент анексії Криму і початку війни на Донбасі у військах був один такий комплекс.

З 2015 року його виробництво передано на Львівський державний завод “ЛОРТА“. Тут же проводяться роботи по заміні компонентів російського виробництва на комплектуючі українського і західного виробництва.

У 2016 році станція була включена в каталог продукції державного концерну “Укроборонпром” в якості зразка продукції військового призначення, яка може бути виготовлена ​​та поставлена ​​на експорт.

Випробування Львівський завод «ЛОРТА» ОПК Україна Укроборонпром