fbpx
В Україні тепер можна створити сертифіковані приватні школи підготовки операторів БПЛА

В Україні тепер можна створити сертифіковані приватні школи підготовки операторів БПЛА

БпА (Безпілотні апарати) Навчання Реформа Україна

Український уряд дав старт створенню сертифікованих приватних шкіл для навчання операторів дронів.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

«Потреба у професійних операторах дронів постійно зростає. У військових підрозділах є попит на цю професію, тому потрібні навчальні заклади, які даватимуть якісні знання», – пише Федоров.

З початку повномасштабного вторгнення в Україні зʼявилися десятки приватних навчальних центрів пілотів БпЛА, але єдина система регулювання їхньої діяльності відсутня. Уряд ухвалив постанову, яка дасть старт сертифікації приватних шкіл БпЛА.

Навчальні заклади зможуть отримати сертифікат та офіційно навчати операторів, які після успішного складання іспитів зможуть обійняти посади операторів БпЛА у військових підрозділах всіх складових Сил безпеки та Сил оборони.

Щоб отримати ліцензію, школа має проводити навчання з керування чи виготовлення дронів та мати 3 й більше безпілотників для тренування і сертифікації пілотів.

Крім того, приватний навчальний заклад має мати навчальні програми для підготовки пілотів на наявних БПЛА та найняти 3 й більше сертифікованих інструкторів для проведення навчання.

«Постанова дозволить працювати лише тим закладам, які дають реальні практичні знання, що допоможуть на фронті. Вдячний Міноборони та Премʼєр-міністру за участь у розробці постанови, продовжуємо разом працювати над реалізацією проєкту», – завершив допис Федоров.

«Мілітарний» на початку вересня розповідав, що спільна ініціатива фонду «Повернись живим» та «ПриватБанку» забезпечила роботу школи БПЛА «Ятаган» для військових.

У «Повернись живим» розповіли, що в ній навчаються більше сотні захисників України щомісяця.

Залучення приватних компаній до навчання українських військових

Нещодавно повідомлялося, що Франція залучить приватну компанію до частини підготовки українських військовослужбовців, зокрема, через брак інструкторів і перекладачів в армії.

Для цього міністерство збройних сил Франції 28 серпня за результатами конкурсу підписало рамкову угоду з компанією Défense Conseil International (DCI).

Початковий контракт розрахований на 12 місяців і наразі оцінений у 24 мільйони євро. Однак згідно з рамковою угодою його можна двічі продовжити на аналогічний термін.

БпА (Безпілотні апарати) Навчання Реформа Україна