fbpx
В Ємені іранською ракетою збито китайський безпілотник Саудівської Аравії

В Ємені іранською ракетою збито китайський безпілотник Саудівської Аравії

Авіаінциденти Авіація Азія Близький Схід БпА (Безпілотні апарати) Ємен ППО та ПРО Саудівська Аравія Світ

Воєнізоване угрупування хуситів в Ємені збило новою зенітною ракетою великий ударний безпілотник «Wing Loong II» китайського виробництва.

Про це повідомляє Мілітарний.

Повідомлено, що безпілотник було збито у районі міста Шабва, що у центральній частині Ємену.

Безпілотна машина «Wing Loong II», також має назву «Pterodactyl II», належала саудівської коаліції, яка бере участь у війні в Ємені.

https://youtu.be/gSJNkMRu7-Y

Наскільки можна судити, китайський безпілотний «птеродактиль» було збито засекреченою іранською зенітною ракетою «358» (назву дали Сполучені Штати), оскільки ракета на відео не швидкісна і схоже що з характерним великим X-подібним оперенням.

У 2020 році Міністерство юстиції США опублікувало фотографії повністю зібраної нової іранської ракети, частини яких американці перехоплювали на двох суднах з вантажем іранської зброї для єменських повстанців.

Уламки збитого в Ємені безпілотника «Wing Loong II» Саудівської Аравії. Січень 2022 рік. Фото: ЗМІ Ємену

«США захопили три зенітні ракети типу “358” та 150 протитанкових керованих ракет “Dhelaveih”», – повідомляло Міністерство юстиції США.

У США її вважають призначеною для ураження повітряних цілей, таких як вертольоти, безпілотники й оскільки офіційна назва іранської ракети невідома, то американці назвали зенітну ракету «358».

Ракета запускається за допомогою твердопаливного стартового прискорювача, після чого він від’єднується і включається основний реактивний двигун.

Іранська зенітка ракета типу «358», яка була захоплена Сполученими Штатами. 2020 рік. Фото: Міністерство юстиції США

Вона оснащена головкою самонаведення та поки ціль не захоплена ракета літає в повітрі за схемою, що нагадує вісімку. Довжина ракети американцями вказується у приблизно 2,74 метра.

Нагадаємо, Саудівська Аравія уклала контракт на закупівлю партії БЛА «Pterodactyl I» у квітні 2014 року. У 2017 році країна уклала новий контракт на придбання 300 нових китайських розвідувально-ударних безпілотних літальних апаратів великої дальності Pterodactyl II (Wing Loong II).

Китайський безпілотник Wing Loong II. Фото з відкритих джерел

Ці безпілотники розробляє Чендуський авіаційний проєктно-дослідний інститут (CADI), що входить до складу китайської державної авіаційно-промислової корпорації в Ченду.

Авіаінциденти Авіація Азія Близький Схід БпА (Безпілотні апарати) Ємен ППО та ПРО Саудівська Аравія Світ