fbpx
В’єтнам отримав перші російські Як-130

В’єтнам отримав перші російські Як-130

Авіація Азія В'єтнам Навчально-бойові літаки ПС В'єтнаму Росія Світ Як-130

Повітряні сили В’єтнаму отримали першу партію російських навчально-бойових літаків Як-130.

Про це інформує Мілітарний.

Шість навчально-бойових літаків Як-130 прибули до В’єтнаму, 13 листопада 2021 року, на авіабазу «Фу Кат», провінція Бінх-Дінх, пише Defense Studies.

Літаки пофарбовані у традиційні для повітряні сили В’єтнаму кольори, на них нанесені розпізнавальні знаки В’єтнаму. Нові реактивні літаки надійдуть до 940-го навчального авіаційного полку. Про терміни постачання другої партії, яка також складаитметься з шести Як-130, нічого не повідомляється.

Як-130 замінять навчальні літаки Aero L-39 чеського виробництва, які використовуються у повітряних силах В’єтнаму для навчання з 80-х років минулого століття.

На озброєнні В’єтнаму також стоять 12 російських винищувачів Су-30МК2, які були поставлені в рамках угоди від 2013 року.

Контракт на закупівлю ескадрильї навчально-бойових літаків Як-130 В’єтнам підписав у 2019 році. Угода передбачає постачання 12 літаків на суму понад 350 мільйонів доларів.

В’єтнам став шостою закордонною країною, яка прийняла на озброєння Як-130. Даний навчально-бойовий літак, окрім Росії використовується в Алжирі, Бангладеш, Білорусії, М’янмі та Лаосі.

Як-130 (по кодифікуванню НАТО: Mitten) — учбово-бойовий літак (УБС), розроблений ОКБ імені Яковлєва спільно з італійською компанією Aermacci для заміни у Військово-повітряних силах Росії учбово-тренувальних літаків Л-39.

Експлуатація Як-130 розпочалася у 2010 році. Літак здатний виконувати маневри, характерні для винищувачів. Крім того, система управління навчально-бойового літака дозволяє готувати льотчиків не лише для російських бойових літаків, а й для західних літаків.

У лютому цього року, Мілітарний повідомляв, що Повітряні сили В’єтнаму отримають новітні навчально-тренувальні літаки з Чехії. Компанія OMNIPOL оголосила про контракт на поставку 12 машин L-39NG у В’єтнам.

Літак L-39NG Albatross компанії Aero Vodochody. Фото з відкритих джерел

Контракт передбачає навчання пілотів, інструкторів, наземного персоналу та механіків. Також заплановані поставки обладнання для наземного навчання, логістики та спеціальних систем для аеродромів.

Авіація Азія В'єтнам Навчально-бойові літаки ПС В'єтнаму Росія Світ Як-130