fbpx
В’єтнам отримав перші шість літаків L-39NG

В’єтнам отримав перші шість літаків L-39NG

Aero Vodochody L-39 Авіабудування Авіація Азія В'єтнам Закупівлі Навчально-бойові літаки ПС В'єтнаму Світ Чехія

Чеська компанія Aero Vodochody передала повітряним силам В’єтнаму перші шість нових навчально-бойових літаків L-39NG.

Про це компанія повідомила на своєму сайті.

Приймальні випробування літаків у В’єтнамі відбулися успішно. Під час цього процесу пілоти компанії-виробника перевірили всі їхні функції.

В’єтнам став першим замовником і відповідно користувачем чеських літаків L-39NG.

У компанії-виробнику зазначили, що весь проєкт постачання цих навчально-бойових літаків до В’єтнаму виконується за графіком.

Всього за контрактом 2021 року, В’єтнам замовив 12 літаків L-39NG, які мають бути доставлені до кінця 2024 року.

Крім самих літаків, за контрактом передбачена передача запасних частин, створення додаткової інфраструктури для їх обслуговування, а також спеціальні аеродромні системи для експлуатації цих літаків.

На початку серпня 2023 року компанія AERO Vodochody продемонструвала перший L-39NG у лівреї повітряних сил В’єтнаму. А в жовтні того ж року відбувся перший політ одного з літаків, що будувався для В’єтнаму.

Літаки цього типу увійдуть до складу 910-го авіаційно-тренувального полку в’єтнамських ПС. І будуть слугувати повітряною платформою для навчання пілотів-винищувачів.

Пуск ракети С-5 з літака L-39NG, квітень 2023 Фото: Aero Vodochody

Крім підготовки льотчиків, чеський L-39NG також може виконувати бойові та розвідувальні завдання. Літак оснащений п’ятьма точками підвіски озброєння.

Пуск ракети С-5 з літака L-39NG, квітень 2023 Фото: Aero Vodochody

L-39NG

Чеський L-39NG – навчально-бойовий літак, розроблений компанією Aero Vodochody. Здійснив перший політ у 2018 році, а серійне виробництво розпочалось у 2022 році. На літаку встановлений турбовентиляторний двигун Williams FJ44 американського виробництва. Крім того, літак отримав нове бортове радіоелектронне обладнання. Загалом у літак інтегрували понад 800 нових вузлів, агрегатів і систем.

Літак L-39NG з пілонами для озброєнь. Жовтень 2022. Чехія. Фото: AERO Vodochody

Літак може розвивати швидкість до 775 кілометрів за годину і виконувати польоти на відстань до 2,6 тисячі кілометрів. У компанії зазначають, що у виробництві L-39NG задіяно близько 400 компаній-постачальників, близько 65% з яких — чеські. Для створення одного такого літака потрібно приблизно 14 000 деталей, 17 500 заклепок і 31 000 годин праці.

Aero Vodochody L-39 Авіабудування Авіація Азія В'єтнам Закупівлі Навчально-бойові літаки ПС В'єтнаму Світ Чехія