fbpx
В закладах освіти запровадили загальновійськову підготовку замість допризовної

В закладах освіти запровадили загальновійськову підготовку замість допризовної

Міністерство оборони (МОУ) Міністерство освіти та науки Реформа Україна

Верховна Рада прийняла проєкт Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи початкової загальновійськової підготовки.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному вебпорталі Верховної Ради.

Прийнятим актом вносяться зміни до законів України: «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про оборону України», «Про освіту», «Про основи національного спротиву».

Нововведення передбачає запровадження початкової загальновійськової підготовки замість допризовної підготовки.

Предмет «Захист України» буде включений у навчальну програму шкіл, технікумів і університетів.

Наразі існують два поняття, що визначають систему підготовки – допризовна та початкова загальновійськова підготовка, які суперечать один одному. Законопроєкт об’єднує ці два поняття, усуваючи колізію.

Нововведення дозволять актуалізувати підзаконні нормативні акти, що досі розділяють дівчат та хлопців під час вивчення предмета «Захист України» та обмежують навчання жінок у закладах вищої освіти, які хочуть викладати предмет.

Запроваджується модульна система викладання. Кожен модуль буде окремою важливою темою: домедична допомога, цивільний захист, інформаційна безпека.

Прибираються застарілі теми, такі як стройова підготовка. Увага акцентуватиметься на розуміння важливості захисту своєї держави та вивчення нових технологій, які використовуються у сучасній війні.

До проведення предмета або окремих модулів планують залучати ветеранів, а також громадські й ветеранські організації.

Також уряд виділив 1,74 млрд гривень для оновлення центрів «Захисту України», закупівлі обладнання та інтерактивних тирів, а також підвищення кваліфікації вчителів.

Нагадаємо, що у рамках Концепції військової кадрової політики до 2028 року планується заміна строкової служби на інтенсивний військовий вишкіл громадян призовного віку.

Міністерство оборони (МОУ) Міністерство освіти та науки Реформа Україна