fbpx
“Вам потрібні танки”, – Глава оборонного комітету Бундестагу про передачу Leopard Україні

“Вам потрібні танки”, – Глава оборонного комітету Бундестагу про передачу Leopard Україні

Бронетехніка Війна з Росією Військова допомога Німеччина США Танк Leopard 2 Україна

Глава оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман підтвердила, що США підтримують ідею передачі танків Leopard Україні.

Про це вона написала в себе в Twitter.

Штрак-Циммерман зауважила, що підтримка союзників була також засвідчена під час її візиту у Вашингтон. Зокрема підкреслила,  що про передачу танків Україні йшлося під час дискусій у Держдепартаменті, Конгресі та Сенаті.

Наші партнери очікують, що Німеччина виконає свої зобов’язання. Ми не повинні залишати Україну. Вам потрібні танки“, – написала глава оборонного комітету Бундестагу.

Напередодні журналісти видання Frankfurter Allgemeine Zeitung посилаючись на власні джерела повідомили, що США підтримують ідею передачі Німеччиною танків Leopard Україні.

Одне з джерел видання повідомило, що радник президента США з питань безпеки Джейк Салліван сказав своєму колезі – раднику канцлера ФРН Єнсу Плетнеру, що США підтримають відповідне рішення. Але це має бути саме ініціатива Німеччини. Водночас Вашингтон не наполягає на такому рішенні.

Інше джерело повідомило, що радник президента США сказав колезі, що це “добре”, якщо Німеччина реалізує поставку.

При цьому Україна зі свого боку продовжує дипломатичну роботу щодо надання сучасного озброєння.

Нагадаємо, що під час зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорював з партнерами передачу Україні танків.

Він розповів, що закликав партнерів змінити логіку надання Україні допомоги: робити це не після поганих новин, а тоді, коли можна запобігти діям РФ.

Танки Leopard-2A4 для ЗС Угорщини. Липень 2020. Фото: honvedelem.hu

Тож я сказав: змініть логіку, не чекайте, доки станеться щось погане, ухваліть це рішення зараз для того, щоб запобігти поганому розвитку подій, для того, щоб навпаки діяти проактивно та звільнити ще більше територій та українських громадян“, – розповів Кулеба.

Ще у липні міністр оборони України Олексій Резніков розповідав про перспективи отримання цих танків, ймовірно, від Іспанії. Тоді він розповів про домовленість з однією із дружніх країн на постачання цього виду озброєння.

Танк "Leopard 2A4" військових Іспанії. 2017 рік. Іспанія. Фото: Kadir Aksoy

На початку серпня уряд Іспанії ухвалив рішення не передавати Україні танки Leopard 2, оскільки вони “перебувають у неналежному стані”

Бронетехніка Війна з Росією Військова допомога Німеччина США Танк Leopard 2 Україна