fbpx
Вартість проєкту «Стіна» знизилась до 90 млн доларів

Вартість проєкту «Стіна» знизилась до 90 млн доларів

Будівництво ДПСУ Кордон Сергій Дайнеко Україна

Вартість проєкту «Стіна» (інженерно-технічне облаштування кордону з Росією) знизилась до 2,5 млрд гривень, що близько 90 млн доларів.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко.

На початку всіх робіт прогнозувалось, що вартість його складе 4 млрд гривень.

У 2021 році на інженерно-технічне облаштування кордону з Росією заплановано витрати 338 млн гривень.

В минулому році я бачив новину[Ред. – з новиною можна ознайомитися тут], що Естонія хоче інженерно облаштувати свій кордон з РФ. Наведу дві цифри. Протяжність кордону між Естонією і Росією по суходолу становить 135 км, на його облаштування планується витратити 130 млн євро. Тобто вартість облаштування кордону трохи менше 1 млн євро за погонний кілометр.

Зараз на українсько-російському кордоні облаштовується протитанковий рів, контрольно-слідову смугу, рокадну дорогу і завершуємо це все створенням системи відеонагляду.

Система відеонагляду включає вежі, на які встановлюються відеокамери та тепловізори, які постійно в форматі 24/7 забезпечують контроль за державним кордоном.

Це найбільш ефективна система, яка дозволяє повністю виключити людський фактор. Камеру неможливо підкупити, вона не засне і не відвернеться в потрібний момент, – прокоментував деталі голова ДПСУ.

За весь час робіт облаштовано близько 400 км протитанкового рову, 330 км рокадної дороги, 70 км колючого дроту і 100 км металевого паркану.

Ми завершуємо роботи по Харківській області. Частина робіт тривала по Чернігівській області. В минулому році облаштували одну ділянку в Луганській області та проєктно-вишукувальні роботи проводяться по Сумській області. Там інженерні роботи ще не розпочинались.


З Росії до України намагався прорватися УАЗ контрабандистів


У грудні 2020 року голова ДПСУ Сергій Дайнеко розказав, що потрібно обладнати ще 1,5 тисяч км кордону з Росією. Загальна протяжність кордону з Росією разом із непідконтрольною ділянкою у Донецькій та Луганській областях складає 1974 км.

Будівництво ДПСУ Кордон Сергій Дайнеко Україна