fbpx
Вашингтон погіршив прогноз падіння режиму в Кабулі

Вашингтон погіршив прогноз падіння режиму в Кабулі

Азія Афганістан Світ Талібан

Адміністрація Байдена готується до того, що столиця Афганістану впаде набагато швидше, ніж очікувалося всього кілька тижнів тому, оскільки стрімкий розпад безпеки призвів до перегляду попередньої розвідувальної оцінки,

Про це повідомляє The Washington Post.

Згідно існуючого аналізу, за словами нинішніх та колишніх чиновників США, знайомих з цим питанням, Кабул міг бути подоланий протягом шести-12 місяців після відходу американських військових.

Однак, один неназваний чиновник, який, як і інші, говорив на умовах анонімності, заявив у вівторок, що американські військові зараз оцінюють, що крах може статися протягом 90 днів. Інші говорили, що це може статися навіть протягом місяця.

Афганський ударний гелікоптер Мі-24 на аеродрому Кундуз

Деякі чиновники заявили, що, хоча вони не були уповноважені обговорювати оцінку, але  бачать ситуацію в Афганістані більш жахливою, ніж у червні, коли представники розвідки оцінили падіння, яке може настати вже через шість місяців після виведення американських військ.

Все рухається в неправильному напрямку, – сказала одна людина, знайома з новою оцінкою розвідки військових.

Сили безпеки Афганістану

Тим не менш, президент Байден у вівторок наполягав на тому, що його рішення про виведення американських військ не підлягає дискусії, заявивши, що, незважаючи на слабкі результати афганців у військовому відношенні, він не “пошкодував” про своє рішення припинити 20-річну кампанію, і він не розглядає будь -які зміни планів у світлі досягнень Талібану.

«Подивіться, – сказав Байден журналістам у Білому домі, – за 20 років ми витратили понад трильйон доларів. Ми навчили та оснастили сучасним обладнанням понад 300 000 афганських військ. І афганські лідери мають об’єднатися ”.

Наближення негативного сценарію, зможемо спостерігати за моментом закриття і евакуації посольства США в Кабулі. Хоча поки така можливість не розглядається.

Очевидно, що це складне середовище безпеки, – заявив у вівторок представник Держдепу Нед Прайс, – Ми щодня оцінюємо середовище загроз.

Окремо головний представник Пентагону Джон Кірбі заявив у вівторок, що з політичної точки зору Міністерство оборони не обговорює оцінки розвідки.

Ми слідкуємо за погіршенням умов безпеки в частині країни, але негативних результатів не уникнути, – сказав Кірбі, – Ми продовжимо координувати авіаудари з афганськими силами та підтримувати їх, коли і де це можливо. Але, як президент дав зрозуміти, афганські лідери мають зібратися разом.

Також про відповідальність лідерів Афганістану на яких лежить відповідальність за долю країни нагадала прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

Їм (лідерам) потрібно на цей момент проявити політичну волю, – додала прес-секретар.

Також вона зазначала, що президент Байден розуміє ризики пов’язані з виведенням американських військ і має всю повноту «неприкрашеної» інформації, щодо подій в Афганістані.

Прайс, представник Держдепартаменту, заявив, що афганські сили національної безпеки “значно перевищують число талібів” з «боєздатною силою у 300 000 військовослужбовців». Оцінки США в минулому показували, що їх насправді менше через корупцію в афганській армії, яка включає «солдатів -привидів» – особовий склад, який враховується на папері, але не з’являється, щоб виконувати свою роботу. Інші солдати дезертирували в останні дні, коли зіткнулися з погрозами з боку талібів.

Прайс і Кірбі також зазначили, що Сполучені Штати надали афганським військовим сучасне озброєння, яке включає авіацію. Але останнім часом всі бачили, як «Талібан» використовував цілу низку зброї та техніки, що була вилучена у афганського уряду, включаючи транспортні засоби, на яких досі є знаки розпізнання афганської армії.

Нагадаємо, що після тижнів оточення різних столиць провінцій таліби захопили свій перший приз у п’ятницю, взявши під свій контроль Зарань на заході провінції Німруз. У неділю бойовики захопили ще три, включаючи стратегічно важливе місто на півночі Кундуз. А станом на сьогодні, кількість столиць провінцій, які впали до рук талібів зросла до дев’яти.

Азія Афганістан Світ Талібан