fbpx
Вбивство військових: подробиці бійні під Житомиром

Вбивство військових: подробиці бійні під Житомиром

Втрати Житомирщина Злочин НГУ

В Національній гвардії України назвали прізвища трьох своїх співробітників, які загинули в Житомирській області під час стрілянини біля ставка в районі села Новоселиця.

Про це повідомляє Національна гвардія України.

Старший сержант, молодший сержант і старший солдат Нацгвардії України, яких убили біля ставка в Житомирській області, були у відпустці після ротації в зоні ООС.

«У цій страшній трагедії загинув військовослужбовець за контрактом Бригади швидкого реагування старший сержант Вульчин В. С., а також двоє військовослужбовців за контрактом військової частини 3066 — молодший сержант Владислав Мамиченко і старший солдат Андрій Москалець», — йдеться в заяві.

Старший солдат Андрій Москалець та молодший сержант Владислав Мамиченко

У бригаді швидкого реагування Нацгвардії окремо підтвердили смерть Віталія Вульчина і повідомили, що його застрелили сплячим. Відомо також, що Вульчин брав участь у боях на Світлодарській дузі та повернувся з ООС після восьми місяців на фронті.

Повідомляється, що також унаслідок стрілянини, яку влаштував 58-річний орендар ставка, загинули бійці з позивними «Фін» та «Ескандер» (Ескендер Османов).

Також загинув київський волонтер Роман Ханенко («Гець») і співробітник Київського Національного авіаційного університету Олександр Білоус.

У Нацполіції Житомирської області підтвердили, що у гостей орендаря водойми також була зброя — загалом під час огляду місця події поліцейські вилучили п’ять одиниць зброї.

С огляду місця події. Фото: Нацполіція

«Встановлено, що вона зареєстрована і належить учасникам події. Серед вилученої зброї — мисливська рушниця, з якої стріляв орендар ставка», — йдеться в повідомленні поліції.

Що відомо

Трагедія сталася близько 1:00 22 травня неподалік від села Новоселиця Попільнянського району Житомирської області.

На місцевій водоймі зібралися на риболовлю дев’ять чоловіків. Серед них — орендар цієї водойми та «компанія киян — давніх друзів, які там збиралися вже не раз половити рибу», повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Серед них — колишні учасники АТО і волонтери.

Пізніше в Нацполіції підтвердили, що всі чоловіки були знайомі між собою і також знали орендаря водойми — 58-річного жителя Романівського району Житомирської області, який займається розведенням риби.

За словами Геращенка, після розпиття спиртних напоїв 21 травня шестеро з дев’яти чоловіків лягли спати в сарайчику на березі ставка, а ще двоє залишилися з орендарем — продовжуючи вживати алкоголь.

Приблизно о першій годині ночі 22 травня між цими трьома чоловіками спалахнув конфлікт. «Орендар ставка, професійний мисливець З., на ґрунті раптово виниклих різких неприязних стосунків, почав розстрілювати відвідувачів з гладкоствольної мисливської рушниці марки ІЖ, яка належить йому», — описав ситуацію заступник голови МВС Геращенко.

Місце злочину. Фото: Нацполіція

58-річний чоловік убив сімох людей: спочатку своїх двох співрозмовників, а потім розстріляв і п’ятьох сплячих. Врятуватися вдалося лише одному з чоловіків, який раніше пішов спати — почувши постріли, він встиг втекти в ліс, вийти в село і викликати поліцію.

Підозрюваного у вбивстві затримала поліція, він перебуває під вартою. Також вилучено рушницю, з якої стріляв імовірний вбивця.

Підозрюваний

Підозрюваний у жорстокому злочині Анатолій З. — житель Романівського району Житомирської області 1962 року народження.

Ольга, його дружина, розповіла виданню Сегодня, що її чоловік вже визнав свою провину в скоєному.

«Затриманий — мій чоловік. Все це відбулося на березі ставка. Там, де п’ється горілка — завжди конфлікт. Мій чоловік — людина запальна. Він уже визнав свою провину. Що стало причиною конфлікту? Чоловік встиг мені сказати, що конфлікт розгорівся через слова його приятелів про те, що вони воювали, а він своїх дітей не пустив в армію», — розповіла дружина затриманого.

Вона також визнала, що частина убитих були його знайомими та дійсно раніше неодноразово приїжджали до нього порибалити.

Також відомо, що ймовірний вбивця за несподіваним збігом у ці ж дні став фігурантом ще одного зведення правоохоронних органів.

21 травня Нацполіція Житомирської області повідомила про затримання підполковника Руслана Мшанецького, начальника Попільнянського відділення Коростишівського відділу поліції Головного управління Нацполіції в Житомирській області.

Мшанецький вимагав у 58-річного місцевого жителя (як з’ясувалося пізніше — того самого стрільця та орендаря водойми) щомісячний хабар у розмірі 10 тис. грн за «невтручання в діяльність, пов’язану з розведенням риби». Підполковника затримали під час передачі грошей, проти нього порушили кримінальну справу.

За фактом злочину порушено кримінальну справу (п. 1 ч. 2 ст. 115 КК України — умисне вбивство двох або більше осіб).

Втрати Житомирщина Злочин НГУ