fbpx
Велика Британія та США шукають альтернативу GPS через ризики дій Росії

Велика Британія та США шукають альтернативу GPS через ризики дій Росії

Велика Британія РЕБ Світ США

Велика Британія і Сполучені Шукають шукають альтернативу навігаційній системі GPS, що не залежатиме від супутникових даних.

Про це пише видання The Times.

Аналітики попереджають, що загроза втручання у супутниковий зв’язок та навігацію буде тільки посилюватися.

Фахівці побоюються, що у майбутньому війни вестимуться засобами радіоелектронної боротьби без використання засобів ураження.

Міністр з питань оборонних закупівель Великої Британії Джеремі Куін, сказав, що уряд “має бути напоготові” до загрози втручання у роботу супутникових мереж.

Машини комплексу РЕБ 1РЛ257 "Красуха-4" в Росії

Зараз це питання стало актуальним, оскільки Росія використовує війну в Україні для перевірки своїх засобів для глушіння сигналів навігаційної системи GPS.

“Нам треба винести з цього уроки і продовжувати нашу власну інноваційну роботу в цій галузі”, – додає Куін.

Інформацію про пошук урядом альтернатив Системі глобального позиціювання підтвердили у британському міністерстві у справах бізнесу, енергетики та промислової стратегії.

Нині Велика Британія розглядає альтернативні навігаційні системи, включаючи британську OneWeb та американську NextNav.

З NextNav вже ведуться переговори про розгортання у Лондоні та Манчестері системи навігації, яка використовує лише сигнал наземних станцій.

GPS це Система глобального позиціювання (англ. Global Positioning System) — це сукупність радіоелектронних засобів, що дозволяє визначати положення та швидкість руху об’єкта на поверхні Землі або в атмосфері.

Припинення роботи GPS може призвести до збоїв у роботі систем енергопостачання, мобільних телефонів, банків та серйозно ускладнить використання високоточних озброєнь.

Велика Британія РЕБ Світ США